Ersan KÜÇÜKKURU/ ÇANAKKALE, () - ÇANAKKALE Savaşları’nın 100’üncü yılı olan 2015’e yönelik çalışmalar Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’nda tüm hızıyla devam ediyor. 10 şehitliğin yenilendiği yarımadada, tespit edilen 25 şehitlik için de çalışmalar yapılıyor.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, yazılı açıklamasında, Çanakkale muharebelerinin 100’üncü yılı için Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’nda yürütülen projelerin bütün hızıyla devam ettiğini vurgulayıp, “10 şehitlik ve anıtın yenilendiği milli park alanında, 25 yeni şehitlik tespit edildi. İçinde 9 şehitliği barındıran Ağadere Ağır Mecruhin Hastanesi ve Şehitliği’nin de inşaatına başlandı. Ayrıca daha önce tesis edilen 21 şehitliğin temizlik ve bakımları ile 3 kalenin restorasyon projesi tamamlandı” ifadelerini kullandı.
MUHAREBE ALANLARI GÜN YÜZÜNE ÇIKARILIYOR
Bakan Eroğlu, beş ayrı noktada siper ve mevzilerin, dokuz yerde ise savaşta kullanılan gömülü topların ortaya çıkarılarak ziyarete açıldığı tarihi milli parkta, mütareke yıllarında yıkılan altı Türk anıtının da gün yüzüne çıkarıldığını belirtti. Bakan Eroğlu, şunları kaydetti:
“Harpte kullanılan iki ayrı kilit intikal yolunun ortaya çıkarıldığı milli parkın içinde toplam 120 kilometre ulaşım yolu açılırken şehitliklere erişim yolları ile çevre düzenlemeleri ve otoparklar yapıldı. Ziyaret güzergahlarındaki yol kenarları ağaçlandırıldı. Ayrıca şehitliğimizi, şehitlerimize yakışır şekilde güzelleştirmek gayesiyle yol kenarlarına 555 bin 390 çiçek dikecek ve Çanakkale Destanı Ormanı tesis edeceğiz.”
ARŞİVLER TARANIYOR
Arşivdeki dokümanlar da taranarak Çanakkale destanına ışık tutacak bilgi ve eserlere ulaşılmaya çalışıldığını da ifade den Bakan Eroğlu, 100'üncü yıl çalışmaları kapsamında şehitlerin künyelerinin hazırlandığını bildirdi. Eroğlu, yılda yaklaşık 2 milyon ziyaretçi ağırlayan Gelibolu Milli Parkı’nda, dünya tarihine etki eden Çanakkale muharebelerinin cereyan ettiği mekanların daha iyi tanıtımı için eğitim verilen 301 sertifikalı alan kılavuzunun ziyaretçilere hizmet verdiğini de sözlerine ekledi.

EK (AÖ/CK) (FOTOĞRAFLI)