Ersan KÜÇÜKKURU/ÇANAKKALE, () - KIBRIS Barış Harekatı'nın 40'ncı yıl dönümü kapsamında Çanakkale'de tören düzenlendi. Kıbrıs gazilerine, anı madalyası takıldı.
Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törene Vali Yardımcısı Cemal Yıldızer, Çanakkale Boğaz ve Garnizon Komutanlığı Kurmay Başkanı Deniz Kurmay Albay Yusuf Ergün, gaziler ve aileleri katıldı. Türkiye Muharip Gaziler Derneği Çanakkale Şube Başkanı Necdet Erdinç'in Atatürk Anıtı'na çelenk sunmasıyla tören başladı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından günün anlam ve önemini belirten konuşmasını yapan Şube Başkanı Erdinç, 40 yıl önce Kıbrıs'ın büyük bir drama sahne olduğunu söyledi. Türk varlığının ortadan kaldırılarak Kıbrıs'ın Yunanistan'a bağlanması amacıyla 15 Temmuz 1974'te bir Yunan- Rum darbesi gerçekleştirildiğini kaydeden Erdinç, "Böylece Türkiye batıdan güneye kuşatılıp Akdeniz'den tecrit edilmiş olacak ve dolayısıyla yaşam alanı daraltılacaktı. Türkiye, Kıbrıs'ta oluşan bu oldu bittiye şüphesiz seyirci kalamazdı. Kıbrıs Türk'ünü korumak, can ve mal güvenliğini sağlamak anavatanın namus borcudur. Türk ordusu, 20 Temmuz 1974'te başarılı bir harekat icra ederek Kıbrıs'taki duruma fiilen el koymuştur. Türk ordusu Kıbrıs Türkü'nü olası bir katliamdan kurtarmış ve adanın Yunanistan'a bağlanmasını önlemiştir. Kıbrıs'ı ilhak etmek isteyen Yunanistan'ın Enosis hayali Akdeniz'in karanlık sularına ebediyen gömülmüştür. Ada 40 yıldır barış ve huzur içindedir. Bugün Kıbrıs Türk'ü kendi vatanı ve bayrağı altında hür ve bağımsız yaşamaktadır. Mehmetçik, Kıbrıs uğrunda kan dökmüştür. Bu topraklar artık Kıbrıs Türkü'nün öz vatanıdır. Vatan toprağı geri verilemez. Kaderine terk edilemez. Kıbrıs'ta Türk varlığını yaşatma, gelecek nesillere ve bu topraklar uğruna şehit düşenlere karşı namus borcudur" dedi.
Kıbrıs gazileri Mehmet Evren, Mehmet Yüknü, Mehmet Özcan, Ali Coşkun, Hikmet Yeni, Mesut Ünal, Ahmet Uçar, Yaşar Çelik, İsmail Demir, Fahri Ölçer ve Ergün Turan'a Kıbrıs Barış Harekatı Anı madalyalarının protokol üyeleri tarafından takılmasıyla tören son buldu.

FOTOĞRAFLI