ÇANAKKALE'de, Yol-İş Sendikası'na bağlı işçiler, Soma'da meydana gelen maden faciasında ölenlerin anısına 3 dakikalık saygı duruşunda bulunup, bir günlüğüne iş bıraktı.
Yol-İş Sendikası'na bağlı işçiler Karayolları 142'nci Bölge Şefliği önünde basın açıklaması yaptı. Ölenler için 3 dakikalık saygı duruşunda bulunan karayolu işçileri, ardından bir günlüğüne iş bıraktı. Bir hafta boyunca her sabah maden faciasında yaşamını yitirenler için saygı duruşunda bulunacaklarını belirten Yol-İş Sendikası Bursa 1 No'lu Şube Teşkilatlandırma Sekreteri Muharrem Bektaş, şunları söyledi:
"Ülkemizin ve sendikal hareketin tarihindeki en acı olaylardan birini yaşıyoruz. Şu anda sayısını tam olarak bilmediğimiz ancak açıklananın çok üstünde olacağını tahmin ettiğimiz madenci kardeşlerimiz şehit olmuşlardır. Ülkemizde son 130 gün içerisinde 280 işçi arkadaşımız iş kazalarında can vermiş ve bu ölenlerin yüzde 80'i taşeron işçilerdir. Biz bu yaşananlara iş kazası demiyoruz. Bunun tek bir adı vardır, o da iş cinayetidir. Bu yaşananlar bir kader değildir. Planlayıcıları, uygulayıcıları, sorumluları vardır. Bunu planlayanlar, bu ülkede kölelik düzeninde çalışmayı egemen kılmak isteyenlerdir. Taşeronlaşmayı ülkemizde temel çalışma biçimi haline getirenlerdir. Uygulayıcıları ise yanında çalıştırdıkları emekçileri birer üretim maliyeti olarak görenlerdir. Ucuz işçilik peşinde koşanlardır. İş sağlığı ve güvenliği önlemlerinden kaçanlardır. İşçi sağlığı kavramını iş sağlığı olarak değiştirip insanı yok sayanlardır. İnsanların canını yok sayanlardır. Bu yaşadığımız dram ülkemizin hafızasında kara bir leke olarak kalacaktır. Bu facia ülkemizi taşeron cennetine çevirenlere taşeronlaşmayı temel çalışma biçimi haline getirenlere ülkede sömürü düzeni kuranlara ders olmalıdır. Bu yaşananlar önüne gelen her kurumu özelleştirenlere, bu kurumları ve orada çalışan emekçileri, işverenlerin, taşeronun insafına terk edenlere, ders olmalıdır. Karlarına kar katmaktan başka amaçları olmayan bunun için insanların hayatlarıyla oynayanlar, bu ülkede köle düzenini hakim kılmak isteyenler doymak bilmeyen açlıklarıyla emekçilerin canlarını hiçe sayanlar hesap vermelidirler. Yol-İş Sendikası olarak bu iş cinayetinde şehit olan işçi kardeşlerimize Allah'tan rahmet diliyoruz, yakınlarına baş sağlığı yaralılara acil şifalar diliyoruz."

EK(AÖ/SS) (FOTOĞRAFLI)