Burak GEZEN-Ersan KÜÇÜKKURU/ ÇANAKKALE, () - ÇANAKKALE'de Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonuçları ilginç bir tablo ortaya çıkardı. CHP, adayları Ekmeleddin İhsanoğlu'nun il genelinde seçimi birinci tamamlaması, Ak Parti ise, bir önceki seçimlere göre oyların 4-5 puan artması gerekçesiyle seçim sonuçlarından mutlu olduklarını açıkladı.
Çanakkale'de, vatandaşlar merkez dahil 12 ilçede Cumhurbaşkanlığı için oy kullandı. Sandıkların açılmasıyla birlikte ortaya çıkan tablo Recep Tayyip Ardoğan'ı aday gösteren Ak Parti ile Ekmeleddin İhsanoğlu'nu aday gösteren CHP'yi memnun etti. CHP ve MHP ile diğer bazı partilerin aday gösterdiği Ekmeleddin İhsanoğlu, gayri resmi sonuçlara göre il genelinde yüzde 55'e yakın bir oy alarak birinci çıktı. Ak Parti'nin adayı Recep Tayyip Erdoğan ise yüzde 42 oranında oy aldı. Bu sonuçların ardından Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanı seçilmesine rağmen Çanakkale'de birinci olamaması nedeniyle Ak Parti'de buruk bir sevinç yaşandı. Sonuçları parti binasından takip eden yöneticiler ve partililer, Erdoğan'ın Cumhurbaşkanlığına sevinse de, bir kutlama havası oluşmadı. CHP ve MHP ise, adayları Ekmeleddin İhsanoğlu'nun birinci olmasına, Cumhurbaşkanı seçilemediği için fazla sevinemedi. Ancak Ak Parti ve CHP cephesinden gelen açıklamalar, iki taraf için de memnun ediciydi.
SEÇİM SONUÇLARINI ÇOK OLUMLU GÖRÜYORUZ
Ak Parti Çanakkale Milletvekili İsmail Kaşdemir, "Bu millet insana kolay oy vermez. Bu millet bir kimsenin arkasından uzun yıllar kolay gitmez. Bu seçim sonuçlarını biz çok olumlu görüyoruz. Türkiye için hayırlı olacağını düşünüyoruz. Çatı adaya karşı çok açık bir galibiyet aldık. İnşallah yarından tezi yok seçim sonuçlarını aldığımız zaman sandığın kapağını kapatabiliriz. Türkiye'nin huzuru, geleceği için sandık kapağını kapatmayı başarıp, daha güçlü bir Türkiye, daha aydınlık yarınlar için beraberce mücadele etmek zorundayız. Bu sonuçlara herkes saygı duymak mecburiyetindedir. Çünkü bu milletin kararıdır ve milletin kararına saygı duymak gibi bir yükümlülüğümüz var. Demokrasi çalışmıştır, milli irade tezahür etmiştir, sözünü söylemiştir. Çanakkale'ye baktığımızda ise, Ak Parti'nin adayı Recep Tayyip Erdoğan yüzde 42 civarında oy almıştır. Bu bizim için olumlu bir gelişmedir. Çünkü 2010 referandumu, 2011 genel seçimleri, 2014 yerel seçimleri il genel meclisi oy oranına baktığımız zaman, oylarımızın arttığını görüyoruz. Demek ki doğru yoldayız, iyi şeyler yapıyoruz. Halkımız bize her geçen gün daha fazla teveccüh göstermeye başlıyor. Bize gelecek adına hem ümit veriyor, hem motive ediyor. Daha çok çalışma yönünde sevk ediyor. Seçim sonuçlarının Çanakkale ve Türkiye için hayırlı olmasını diliyorum. Türkiye, yeni ufuklara yelken açacaktır. Bizim söylemimiz; yeni Türkiye sayfası açılacak artık, eski Türkiye geride kalacaktır. Türkiye'de artık güçlü bir Cumhurbaşkanlığı makamıyla, Cumhuriyet'i kuran kadronun göstermiş olduğu muasır medeniyet hedeflerine çok güçlü adımlarla ilerleyeceğimiz gözüküyor" dedi.
SEÇMEN, YENİ BİR SİYASET MÜHENDİSLİĞİNE GEÇİT VERMEDİ
Türkiye'de kendileri açısından bekledikleri gibi bir sonuç elde ettiklerini vurgulayan Ak Parti Çanakkale Milletvekili Mehmet Daniş ise "Türk siyasi hayatında ilk kez halk tarafından Cumhurbaşkanı seçildi. 14 partinin göstermiş olduğu aday, yüzde 38 oranlarında oy aldı. Seçmen yeni bir siyaset mühendisliğine geçit vermemiş oldu. Özellikle Cumhurbaşkanını halkın seçiyor olması, şimdiye kadar Türk demokrasisinde tartıştığımız birçok kurumun vesayetinin belki de son halkasıydı. Çünkü Cumhurbaşkanlığı da her seçimde krizlere sebep oldu, sürekli vesayet makamı olarak kullanıldı. Bu anlamda Türk siyasi tarihimiz açısından ve Türkiye'nin geleceği açısından bugünün önemli olduğunu düşünüyorum. Sonuçların milletimiz için hayırlı olmasını diliyorum. Yeni Türkiye'nin lideri Recep Tayyip Erdoğan'dır. Bundan sonra inşallah Türkiye hem bölgemizde hem dünyada hak ettiği yeri emin adımlarla ilerleyerek alacaktır. Çanakkale genelinde ise Recep Tayyip Erdoğan yüzde 42 civarında oy almıştır. Türkiye'de 12 ilde Ekmeleddin İhsanoğlu tercih edildi. Bunlardan biri Çanakkale. Yine 8 ilde de Selahattin Demirtaş tercih edildi. 61 il ise Recep Tayip Erdoğan dedi. Çanakkale'de Ak Parti'nin aldığı oyun bir miktar yükseldiğini düşünüyoruz. Bunu Çanakkale Ak Parti açısından olumlu bir gelişme olarak değerlendirebiliriz" diye konuştu.
CHP SONUÇTAN MEMNUN
Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin sonuçlarıyla ilgili bir değerlendirme yapan CHP İl Başkanı Hamza Karagöz, alınan sonuçların kendileri açısından tatmin edici olduğunu söyledi. CHP İl Başkanı Hamza Karagöz, "Özellikle Çanakkale açısından uzlaşı kültürünün başarılı olduğunu gördük. Bunu demokrasi adına yapılacak olan birlikteliklerde ülkemizi ileri götüreceğine inanıyoruz. Alınan sonuçlar Çanakkale'de bizim açımızdan tatmin edicidir. Şuan elimize ulaşan sonuçlara göre 2 ilçe dışında Cumhurbaşkanı adayımız Ekmeleddin İhsanoğlu birinci olmuştur" dedi.
Türkiye genelindeki seçim sonuçlarıyla ilgili yorumu genel merkezin yapacağını belirten CHP İl Başkanı Hamza Karagöz, "Bize sorarsanız daha yüksek bir sonuç bekliyorduk" diye konuştu.  Çanakkale MHP İl Başkanlığı'ndan ise henüz bir açıklama yapılmadı.

FOTOĞRAFLI