Burak GEZEN/ÇANAKKALE, () - ÇANAKKALE Deniz Zaferi'nin 99'uncu yıldönümü ve 18 Mart Şehitleri Anma Günü törenleri öncesinde kentteki hazırlıklar büyük ölçüde tamamlandı. Öğrenci grupları, 18 Mart öncesi şehitlik ziyaretlerine başladı.
Çanakkale Deniz Zaferi'nin 99'uncu yıldönümü, 18 Mart Salı günü iki ayrı törenle kutlanacak. İlk tören kent merkezinde kordon boyundaki Valilik binası önünde yapılacak. İkinci tören ise Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'ndaki Şehitler Abidesi'nde gerçekleşecek. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan her iki törene de katılacak. Saat 09.30'da gerçekleşecek ilk tören için Valilik önünde protokol tribünü kuruldu. Kent merkezinde caddeler dev Türk bayrakları ve Atatürk posterleri ile donatıldı.
Öğleden sonra saat 13.30'da ikinci törenin yapılacağı Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkındaki Şehitler Abidesi'nde ise bir yandan tören hazırlıkları, diğer yandan öğrenci ziyaretleri vardı. Törenin yapılacağı Şehitler Abidesi ile Çanakkale Savaşları kahramanlarının rölyeflerinin bulunduğu alanda gerçekleşecek Zafer kutlamalar için biri protokol için olmak üzere üç ayrı portatif tribün kuruldu. Şehitliklerin son bakımları tamamlandı. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Park Müdürü Ozan Hacıalioğlu, Şehitler Abidesi'nde tören hazırlıklarının tamamlandığını ve bu hafta çok sayıda ziyaretçi beklediklerini belirterek, "18 Mart'ı coşkulu bir şekilde kutlamak için hazırlandık. Herkesi bu zafer kutlamasına ortak olmaya çağırıyoruz" dedi.
BUNCA İNSANIMIZ ÖLMEK ZORUNDA KALMASIN
Zafer kutlamaları öncesi hafta sonu Şehitlikler ziyaretçi akınına uğradı. Öğrenci grupları Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı'ndaki Şehitler Abidesi ve bölgedeki şehitlikleri ziyaret etti. Aslen Hataylı olan ve Balıkesir'den geldiğini ifade eden öğrenci Kemal Teke, "Bir daha böyle bir Zaferi yaşamak zorunda kalmayalım. Bunca insanımız ölmek zorunda kalmasın. Buraları herkesin gezip görmesi lazım. Çok farklı şeyler hissettiriyor insana" dedi.
Bir başka öğrenci Serap Emir ise "Şehitlikleri ziyaret ederken çok yoğun duygular hissediyoruz. O kadar çok yaşanmış şey var ki anlatmak çok zor. Salı Günü hep birlikte Zafer'imizin 99'ncu yıldönümünü kutlayacağız" dedi.
Üniversiteli Hülya Akın ise" "Daha feribottayken bile tüylerim ürpererek geldim buraya. Mutluyuz, bugünlere geldik. Zaferimizi coşkuyla kutlayacağız" dedi.
Çanakkale Deniz Zaferi'nin 99'ncu yıldönümü, 18 Mart Salı günü Türkiye'nin dört bir yanından kente gelmesi beklenen binlerce kişinin katılımı ile büyük bir coşku içinde kutlanacak.

BG(AÖ/SS) (FOTOĞRAFLI)