Burak GEZEN- Ersan KÜÇÜKKURU/ÇANAKKALE, () - ÇANAKKALE'de dün yaşanan gel-git olayının etkisiyle yazlık tatil beldesi Dardanos Sahili’nde ortaya ilginç görüntüler çıktı. Suyun çekilmesiyle denizin üzerindeki iskelenin altı kumsal oldu, bazı sandallar karada kaldı. Bugün ise deniz sularının kısmen geri geldiği görüldü.
Çanakkale'de son günlerde yaşanan gel-git olayı nedeniyle sahillerde ortaya ilginç görüntüler çıktı. Deniz suyunun çekilmesi en çok da merkeze bağlı yazlık tatil beldesi Dardanos’un sahillerinde görüldü. Balıkçı teknelerinin demirli bulunduğu, yazın denize girilen sahilde, gel-git olayı nedeniyle su çekilince, denizin içindeki kumsal kara parçası olarak ortaya çıktı. Tahta iskele karadaymış gibi kaldı. Yine sahile yakın demirli bulunan bazı küçük sandallar deniz suyunun çekilince karaya oturdu. Karayla denizin birleştiği nokta suyun çekilmesi ardından 15 metre daha denize doğru ilerledi.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Doğan Perinçek, yaşanan doğa olayının gel-git olarak bilinen deniz suyunun çekilmesi olduğunu söyledi. Bunun nedenini de ay ve güneşin çekim etkisiyle, atmosfer basıncının alçalıp yükselmesi olarak açıklayan Prof. Dr. Perinçek, Dardanos Bölgesi’nde ortaya çıkan manzaraya diğer bir etkinin de tek yönlü rüzgarın kıyı akıntılarıyla birlikte sahile kum yığını taşıması olduğunu söyledi.
Dardanos sakinlerinden Tansel Çoban da yılın bu dönemlerinde bölgede sık sık su çekilmeleri görüldüğünü, bunun normal bir doğa olayı olduğunu belirtti.

BG(İÖ/AAA) (FOTOĞRAFLI)