ÇANAKKALE Kara Savaşları'nın 100. Yıldönümü Anma Töreni dünya liderlerinin katılımıyla yapılıyor... Çanakkale Kara Savaşları’nın 100. yıldönümü törenlerine; 17 devlet başkanı, 3 parlamento başkanı, 3 cumhurbaşkanı yardımcısı, 5 başbakan, 1 eski cumhurbaşkanı, 28 bakan, 6 uluslararası örgüt genel sekreteri olmak üzere 90’a yakın ülkeden üst düzey konuk katıldı. Çanakkale 100. yıl anması Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve müslüman ülkelerin liderleri birlikte cuma namazı kılmasıyla başladı.
ekran-resmi-2015-04-24-16.16.01.png
Türk Silahlı Kuvvetleri Mehteran Birliği Mehmetçik Anıtı'nda yerini aldı.

Erdoğan Çanakkale Savaşı'nın 100. yılı anma töreninde konuştu. Erdoğan'ın konuşmasından satır başları söyle:

BARIŞ MESAJI VERMEK İÇİN DOĞRU YER

Ülkemize ve Çanakkale’ye hoş geldiniz. Gelibolu Yarımadası 1. Dünya Savaşı’nın en önemli cephelerinden biriydi. 100 yıl önce bu cephede vatanlarını ve şereflerini savunan yüzbinlerce askerimiz gözlerini kırpmadan ölümün üzerine gitti. Farklı milletlerden yüzbinlerce asker de kendi hayalleri için cesaretle savaştı. Hepsini saygıyla yad ediyorum. Çanakkale’deki savaş cephede olmayanları kaderini de etkileyen sonuçlar doğurdu. Savaş yüzyılının sona erip barış yüzyılının başlaması çağrımızı paylaşan dostlarımız olarak görüyoruz. Dün İstanbul’da bugün burada verdiğimiz barış mesajına dünyanın çok ihtiyacı var. Çanakkale ve Gelibolu’nun barış mesajı vermek için doğru yer olduğunu düşünüyorum. 100 yıl önce Gelibolu’da yaşanan çarpışmalar tüm milletlerin ortak hafızasında yerini aldı. Çanakkale bizim için zafer sembolü olduğu kadar kayıplarımız sebebiyle hüzündür. Çanakkale ağıtlarımızda bunu görmek mümkündür. Çanakkale içinde vurdular beni…. Offf gençliğim eyvahhh. Bu topraklara yüzbinlerce gencin istikbali gömüldü.

GÖZLERİNİZ YAŞARMADAN OKUYAMAZSINIZ

Elinde annesini resmi ile ağır yaralı olarak yatan Fransız askerine yardım etmek için uğraşan Mehmetçiğimize bunun sebebini sorduklarında verdiği cevap benim annem yok belli ki onun yolunu gözleyen bir annesi var demişti. Üstelik kendisini de onun kadar ağır yarası varken bu ifadeleri kullanıyordu. Bunun benzeri o kadar çok olay vardı ki az önce dinlediğiniz gibi bunları gözleriniz yaşarmadan okumanız imkansız.

Gençlerimizin ölmeden mezara girmemeleri için üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmektir. Hepimiz adına barışın tüm dünyaya hakim olmasını sağlamak için çalışma kararlılığımızı ifade ediyorum. Gezi Mustafa Kemal diyor ki: Uzak diyarlardan evlatlarını harbe gönderen analar gözyaşlarınızı dindiriniz. Evlatlarınız bizim bağrımızda huzur içindedir. Onlar bu toprakta canların verdikten sonra artık bizim evlatlarımız olmuşlardır.

Evet bu topraklarda can vermiş tüm evlatları anıyoruz. Yeni nesillere düşen görev, Çanakkale’de taşa, toprağa denize kazılan dostluk mesajına sahip çıkmaktır.

Şafak ayinin 10 bin kişi katılacak. Bizim gençlerimizde ise sabah namazına mütaakip 35 bin genç katılacak. Çanakkale’nin tüm toplumlara örnek olmasını istiyoruz.

aa_picture_20150424_5135001_web.jpg

ERDOĞAN, ÇANAKKALE'YE BÖYLE GİRDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Çanakkale Kara Savaşları'nın 100. yıl dönümü anma törenlerine katılacak bazı devlet ve hükümet başkanlarıyla Gelibolu Yarımadası'na geçti. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile devlet başkanlarını taşıyan otobüs, Seyit Onbaşı heykelinin bulunduğu yoldan geçti.

ekran-resmi-2015-04-24-13.20.03.png

PRENSLER 1915'İN HİKAYESİNİ DİNLEDİ

Galler Prensi Charles ve Prens Harry, Çanakkale Boğazı'nda demirleyen Kraliyet Donanması'nın amiral gemisi HMS Bulwark'ta Gelibolu savaşlarının gazilerinin bazılarıyla biraraya geldi.

Kraliyet heyetinin görüştüğü gazi yakınları arasında bulunan 37 yaşındaki Ben Goddard, dedesinin 25 Nisan 1915'teki çıkarmaya katıldığını, ancak 11 gün sonra kolundan yaralandığını söyledi.

Goddard, Gelibolu savaşları konusunda, ailesinin soyacağını araştırana kadar, hiçbir fikrinin olmadığını belirterek, ''Bu savaşlardan geriye dönemeyen çok sayıda kişi var, savaşın kazanılıp kazanılmadığına bakılmaksızın anılmalılar hepsi'' diyor.

YENİ ZELANDA BAŞKANI'NDAN İLGİNÇ TWEETLER

Yeni Zelanda Devlet Başkanı şehitliği gezdi ve Çanakkale savaşındaki Türk askerlerinin cesaretine dair samimi paylaşımlar yaptı. 

@johnkeypm Ancak ve Türk cesaretinin nefes kesici bir hikayesi var
@johnkeypm Conkbayırı; hafızalarımıza kazınan duygu yüklü bir yer
@johnkeypm Lone Pine'ı (Anzak Mezarlığı) Çanakkale tarihçisi Christopher Pugsley ile ziyaret ediyoruz.

çanakkale-100-yil-yeni-zelanda.jpg

ERDOĞAN VE LİDERLER CUMA NAMAZINDA
Çanakkale 100. yıl anma törenleri, Yahya Çavuş Şehitler Camii’nde kılınacak cuma namazı ile başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Müslüman liderler, birlikte cuma namazı kılıyor.

ANITKABİR'DEKİ ASKERLERİN ÜNİFORMASI...
ekran-resmi-2015-04-24-13.11.35.png
Anıtkabir'de görevli askerler Çanakkale Savaşı sırasındaki üniformaları giyerek 1915 ruhunu yansıttı

DENİZ KUVVETLERİNDEN ÇANAKKALE'YE ÖZEL KLİP

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından farklı gemi ve birliklerde Candan Erçetin'in ve Deniz Kuvvetleri personeli tarafından seslendirdiği Çanakkale Türküsü eşliğinde Çanakkale savaşının 100'üncü yılına özel video hazırlandı.