SAMSUN Müftülüğü'nün isteği doğrultusunda gündeme gelen cami yapımı için Tarım Anadolu Meslek ve Tarım Meslek Lisesi'nin bulunduğu arazi Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredildi. İl Milli Eğitim Müdürlüğü, 31 Ocak'ta resmi yazı ile okul yönetiminden başka binaya taşımasını istedi. Velilerinin de tepkisi üzerine taşınma işlemi eğitim yılı sonuna ertelendi.
Samsun'un İl Müftülüğü, Atakum İlçesi'nin sahil kesiminde 30 dönüm alan üzerine kurulu 2 bin 700 metrekare kapalı alana sahip Samsun Tarım Anadolu Meslek ve Tarım Meslek Lisesi'nin bulunduğu alana 10 bin kişilik bir cami yapılması için geçen yıl çalışma başlattı. Geçen Temmuz ayında Büyükşehir Belediye Meclisi'nde yapılan imar düzenlemesi ile okul alanı kullanımı, 'Protokol cami' yapımı için dini tesis alanı kullanımına dönüştürüldü. Alan,  Milli Eğitim Bakanlığı'ndan Milli Emlak Genel Müdürlüğü'ne ardından da Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredildi.
YÜRÜTMEYİ DURDURMA DAVASI
Atakum Kent Konseyi, imar planı değişikliğine itiraz etti. İtirazın Belediye Meclisi'nde kabul edilmemesi üzerine konsey, yürütmenin durdurulması istemiyle Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurdu. Adli süreç devam ederken İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından geçen 31 Ocak'da okula gönderilen yazıda okulun boşaltılarak Gelemen YİBO'ya taşınması istendi. Okulda eğitim gören 300 öğrencinin velisi bu isteğe tepki gösterdi. Bunun üzerine İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından taşınma kararı eğitim yılı sonuna ertelendi.
Samsun Valisi Hüseyin Aksoy, mevcut arazinin Diyanet İşleri Başkanlığı'na devrinin yapıldığını belirterek, "Öğrencilerimizin mağdur olmaması için okulun taşınmasını eğitim yılı sonuna erteledik. Ancak, devir işlemi gerçekleştiği için yıl sonunda okulun taşınması gerçekleşecek" diye konuştu.  Atakum İlçesi Kent Konseyi Başkanı Murat Erkan'da yargı süreci devam ederken okulun başka binaya taşınmak istenmesine şuyle tepki gösterdi:
"Bu kurumu buradan çok uzak mesafeye götürmenin amacını merak ediyoruz. Bu karar alınırken kimlere soruldu? İnancımızda 'protokol' diye bir tabir yok. Herkes Allah'ın önünde eşittir. Ne yazık ki okul bulunduğu alana yürüme mesafesinde 5 cami bulunmakta. Bu camiler ne yazık ki cemaatten yoksun durumda. Bunlar dururken buraya başka bir caminin kütle olarak yapılması inancımıza da sığmıyor." 
Okulun taşınmak istediği Tekkeköy İlçesi'ndeki Gelemen YİBO binasının mevcut yapının 3'te 1'i kapasitesinde olduğunu anlatan Murat Erkan, "Burada uygulama laboratuvarları da yok. Teknik eleman yetiştiren okulda sadece teorik eğitim mi vereceksiniz? Mevcutta yatakhanelerde 4 öğrenci aynı odada kalırken gidecekleri binada 8 öğrenci aynı odada kalacak. Okulun şu anki şekilde eğitime devam etmesini istiyoruz. İdarecilerin de en azından yargı süreci sonunda çıkacak karara göre karar vermelerini bekliyoruz."
TÜRKİYE'DEKİ 6 OKULDAN BİRİ
Samsun'da 48 yıl önce hizmete giren okulda 26 öğretmen ve 300 öğrenci bulunuyor. Türkiye'deki 6 Tarım Meslek Lisesi'nden birisi olan okulda okul binasının yanı sıra 110 öğrenci kapasiteli yurt binası, hayvan hastanesi, kütüphane, halı saha, çim saha, laboratuvarlar, 11 lojman, spor salonu, kütüphane, konferans salonu ve çeşitli idari binalar bulunuyor. 30 öğrencinin il dışından geldiği okulda Avrupa Birliği desteği ile Portekiz, Macaristan, Bulgaristan ve Romanya ülkeleri ortaklığıyla '21'inci yüzyılda iklim değişiklikleriyle yüzleşme' projesi gerçekleşiyor. Proje kapsamında 24-28 Şubat'ta 30 yabancı öğrencinin gelmesi bekleniyor. Okulun taşınmak istediği Gelemen YİBO'nun bina kapasitesinin ise mevcut kapasitenin çok altında olduğu belirtildi.