BURSA'da üçüncü kez gerçekleşen "CAKA Uluslararası Kış Müzik Okulu" nda genç keman sanatçıları yetişiyor. Devlet Konservatuarının yeni binasındaki çalışmalarla ilgili bilgi veren projenin kurucusu Keman Sanatçısı Cihat Aşkın, 13 yıl önce ilk defa Uludağ Üniversitesi'nde başlattığımız projenin ilk öğrencileri şu anda uluslararası platformlarda sahneye çıkıyor, bundan da büyük gurur duyuyoruz" dedi.
Keman sanatçısı Cihat Aşkın, Uludağ Üniversitesi'nde açılan Uluslararası Kış Müzik Okulu'nda Türkiye'nin dört bir yanından gelen genç yetenekleri eğitiyor. Uludağ Üniversitesi ve Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin katkılarıyla Bursa'da gerçekleşen Kış Müzik Okulu'nda Türkiye'nin çeşitli yerlerinden gelen 30'u aşkın genç öğrenci, müzik eğitimi alıyor.
Cihat Aşkın'ın sanat yönetmenliğinde, Mesut Çaşka ve Ozan Sari'nin idaresinde Uludağ Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müdürü Prof. İsmail Göğüş'ün desteğiyle gerçekleştirilen CAKA Kış Müzik Okulu'nda, yurt içinden ve yurt dışından sanatçılar eğitim veriyor. Prof. Dr. Cihat Aşkın, Prof. Angel Stankov, Doç. Gülen Ege ve Davide Alogna'nın keman, Prof. Alexander Hülshoff'un çello alanında öğrencilerle birebir çalıştıkları kış okulunda, Aleksandr Mekaev de oda müziği ve korrepetisyon seminerleri veriyor.
Kış Okulu'na katılan öğrencilerden oluşturulan CAKA Orkestrası ise Can Okan'ın şefliğinde her sabah prova yapıyor. Ayrıca öğrenciler kişisel gelişim uzmanı Souzan Bachir'in “Bir Müzisyenin Yaşamı" konulu seminerde sanatlarının inceliklerini öğreniyor.
Cihat Aşkın eğitimlerin iki şekilde yapıldığını anlattı. "Eğitimlerimizden biri, 'yaparak öğrenme' modeliyle yıl boyunca devam ediyor. Diğer eğitim türü de de kış ve yaz okulları olarak gerçekleşiyor" diyen Aşkın "Kimi zaman da ilkbahar ve sonbaharda olmak üzere butik okullar yapıyoruz. Uludağ Üniversitesi Devlet Konservatuarı'nda yaptığımız eğitim programına ise, hali hazırda yetişmiş ama tecrübelerini ve kariyerlerini bir üst seviyeye çıkarmak isteyen öğrenciler katılıyor. Bunlar arasından seçtiğimiz öğrenciler ise CAKA YILDIZ olarak adlandırılıyor" diye konuştu.
CAKA projesi kapsamında eğitim vermek üzere Bulgaristan'dan gelen keman sanatçısı Angel Stankov, öğrencilere iyi bir enstrüman bulmanın inceliklerini anlattı. Stankov "Sahneye çıktığınızda rahat olmalısınız ve otoritenizi koymalısınız. Biz müzisyenler tenis oynayan, bale yapan kişilere baktığımızda onların bedenlerinde hissettiği rahatlığı, elimizde hissetmeliyiz kemanı gururlu bir şekilde tutmak gerekir" dedi. IA/(FK)(Fotoğraflı)