BOTANİK dalında düzenlenecek Türkiye'nin ilk Expo'su ile alt ve üstyapı yatırımlarıyla büyük değişimin yaşanacağı öngörülen Antalya'da, Expo 2016 Antalya Ajansı'nın şehrin tüm ana cadde, sokak ve hatta binalara kadar düzenlenmesine ilişkin yetkiye sahip olduğu ortaya çıktı.

Dünya şampiyonası ve olimpiyatlardan sonra dünyanın en büyük organizasyonu olarak gösterilen World Expo'ya 100 yılı aşan tarihinde ilk kez ev sahipliği yapacak olan Antalya'da, kentte büyük değişim öngörülüyor.

Yetkili kuruluşlar BIE ve AIPH sürecinden başarıyla çıkan Antalya'nın düzenleyeceği 'Çiçek ve Çocuk' temalı World Expo 2016 Antalya için 2012 yılının Kasım ayında yürürlüğe giren 6358 sayılı Expo 2016 Antalya Kanunu'na ilişkin Ajans Genel Sekreteri Selami Gülay, ilginç bir detaya dikkat çekti.

BELEDİYELERLE İŞBİRLİĞİ

Selami Gülay, TOBB Antalya Kadın Girişimciler Kurulu üyelerine yönelik projeye ilişkin tanıtım toplantısında çarpık yapılaşmaya ilişkin soru üzerine verdiği yanıtta, şehrin tüm ana caddelerinin, sokakları ve binalarını düzenleyebilecek güç ve yetki olduğunu dile getirdi. Selami Gülay, "Kanunda bu da var. Biraz da belediyelerin taşın altına elini koyması gerekiyor. Bizim öncelikli işimiz alanı hazırlamak. Ama kanun yetkimiz var. Önümüz seçim, sonrasında da belediyelerle yeniden konuşacağız. Bu ajans ya da hükümetin tek başına yapacağı iş değil. Biz ruhuna uygun şekilde bu şehrin dinamiği kim varsa herkese görev düşüyor ve sahip çıkması gerekiyor" dedi.

BETON YÜZDE 10'U GEÇEMEYECEK

Gülay, kanundaki söz konusu bu yetkinin uygulanmasında öncelikli görevin belediyelere düştüğünü, bu konuda işbirliği ve diyalog içerisinde çalışmaların yürütüleceğinin altını çizdi. Selami Gülay, Expo alanındaki projede ise derme- çatma restoran veya kafeteryalar yerine daha modern, çağdaş ve temaya uyumlu yapılar oluşturulacağını kaydetti. Gülay, 112 hektarlık alanın en fazla yüzde 10'una kadarlık kısmının beton yapılar olabileceğini de dile getirdi.

İŞTE O KANUN MADDESİ

Kanunun Genel Sekreterlik bölümünün 'ç' maddesinde belirtilen maddesi şöyle; "Expo 2016 Antalya alanı ve çevresinin alt ve üst yapısının fiziki planlamasını yapmak veya yaptırmak; bu amaçla Expo 2016 Antalya'nın yapılacağı alanları tespit etmek, yapılacak her türlü tesisin projelerini değerlendirmek ve uygun görülen yapı ve tesisleri inşa ettirmek, mevcut tesislerin Expo 2016 Antalya'nın temasına uygun olarak modernizasyonu için ilgili belediyelerle işbirliği içinde il ve ilçelerin ana caddelerinde çevre ve cephe düzenlemelerini yapmak veya yaptırmak, taşınmazların kullanımına karar vermek."

'KÖTÜ GÖRÜNÜMLÜ BİNALARA MÜDAHALE EDİLEBİLİR'

Sözkonusu kanun maddesi ve Gülay'ın açıklamaları, kentte uygun görülen binalara Expo 2016 Antalya'ya yönelik giydirmeler, kötü görünümlü binaların veya caddelerin düzenlenmesi noktasında belediyelerle işbirliği içerisinde çalışmalar yürütülebileceği yönünde yorumlandı. (FOTOĞRAFLI)