Onur BAYRAM/AFYONKARAHİSAR, () - BAŞKOMUTANLIK Meydan Muharebesi'nin başladığı Kocatepe'den İzmir'e yürüyen Türkiye Emekli Subaylar Derneği (TESUD) üyesi emekli 5 asker, 'Büyük Zafer'i ve zaferin kahramanlarını anmak için 14 günde 440 kilometre kat edecek.
Büyük Taarruz'un başladığı 26 Ağustos'ta Kocatepe'den İzmir'e yürüyüşe geçen TESUD üyesi 5 emekli asker, Yunan ordusunun imha edildiği Dumlupınar yakınlarındaki Düzağaç Beldesi'ne ulaştı. Beldede yol üzerinde bir kahvehanede mola veren yürüyüşçüleri, Düzağaç halkı alkışlarla karşıladı. Burada bir süre dinlenen yürüyüşçülerle kahvehanedeki vatandaşlar arasında renkli sohbet yaşandı. Ayaklarının şişip şişmediğini soran vatandaşlara şişen ayaklarını gösteren emekli albay Güven Kaya, 92 yıl önce ayaklarında çarık bulunan askerlerin çok daha zor şartlarda yürüdüğünü, hatta savaştığını hatırlattı.
GEÇEN YIL DA YÜRÜDÜ
Zaferi anmak için geçen yıl da Kocatepe'den İzmir'e yürüdüğünü aktaran Güven Kaya, bu yıl TESUD'un desteğiyle katılımcı sayısının arttığını söyledi. 'Başkomutanın İzinde Kocatepe'den İzmir'e' yürüyüşü için güzergah olarak, Atatürk'ün geçtiği güzergahı ve ordugah kurduğu yerleri tercih ettiklerini anlatan Kaya, yürüyüşü her yıl sürdürmeyi hedeflediklerini kaydetti. Büyük Taarruz'la ilgili birçok etkinlik yapıldığını da hatırlatan Kaya, "Büyük Taarruz'un geçtiği coğrafyada bu boyutta, bu çapta bir etkinlik yapılmadı. Eğlenceler, şenlikler düzenleniyor, ancak etkinliklerin insanlara zaferin hangi şartlar altında kazanıldığını hatırlatacak şekilde yapılması gerekiyor" dedi.
14 GÜN YÜRÜYECEKLER
Başkomutan Mustafa Kemal ve askerlerini onların izinden yürüyerek, o zorluğu yaşayarak hissetmek, anmak istediklerini vurgulayan Güven Kaya, sözlerini şöyle tamamladı:
"Büyük Taarruz, İzmir'de kesin sonuca ulaştı. Biz de ordumuzun İzmir'e ulaştığı süre olan 14 gün boyunca yürüyerek kente ulaşacağız. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasını sağlayan bu en önemli olayı, en başından sonuna kadar unutturmamak için yola çıktık. Türkiye'de insanlar tarihi unutmaya çok meyilli. Kocatepe'den itibaren, savaş alanlarına giderek yürüyoruz. Yıldırım Kemal Şehitliği, Çalköy, Dumlupınar, Banaz, Uşak, Eşme, Alaşehir, Salihli, Turgutlu, Kemalpaşa'dan sonra yürüyüşümüzü Belkahve'de tamamlayacağız."

FOTOĞRAFLI