DENİZLİ’nin Çivril İlçesi Gökgöl Mevkii’nde iki hafta önce, şimdi de Büyük Menderes’in Çal ve Bekilli ilçelerinden geçen kolunda görülen kirlilikle ilgili Denizli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri çalışmalarını sürdürüyor. İl Müdürü İbrahim Özsoy, Büyük Menderes Nehri’nin akış güzergahı boyunca pek çok köy ve beldenin atık suları, işletme deşarj suları ve tarımsal sulamadan dönen, içinde tarımsal ilaç kalıntıları bulunan sularla kirletildiğinin tespit edildiğini bildirdi.
Denizli Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Özsoy, yaptığı yazılı açıklamada, Büyük Menderes Nehri’nin Afyonkarahisar’ın Dinar İlçesi’nden doğan ve Denizli’nin Çivril, Çal ve Bekilli ilçe sınırlarından geçerek Adıgüzel Barajı’na ulaşan kolu üzerinde son zamanlarda görülen balık ölümlerinin hemen ardından harekete geçtiklerini kaydetti. Özsoy, “Çivril İlçesi Gökgöl Mevkii’nde bulunan bir balık üretme çiftliğinde 1.5 milyonun üzerinde balık telef olmuştu. Aynı gün gerek Denizli Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekipleri, gerekse de Afyonkarahisar Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekiplerince bölgede incelemelerde bulunulmuştur. Daha sonra yetkililerce balık üretme çiftliği bölgesinden Büyük Menderes Nehri üzerinde Denizli-Afyonkarahisar il sınırına kadar olan bölgeden su numuneleri alındı. Alınan numuneler Ankara’da bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Referans Laboratuvarı’na gönderildi. Sonuçlar birkaç gün içerisinde elimizde olacak” dedi.
ANORMAL KİRLİLİK GÖRÜLDÜ
İbrahim Özsoy, ikinci balık ölümlerinin ise 12-13 Kasım’da Bekilli İlçesi’ne bağlı Yeşiloba ve Çoğaşlı köyleri yakınlarında meydana geldiğini ve Büyük Menderes Nehri’nde anormal bir kirlilik görüldüğünü hatırlattı. Özsoy, “Ekiplerimiz hemen Adıgüzel Barajı’ndan başlayarak nehrin akışının ters istikametinde, nehrin üst havzalarına doğru incelemelerde bulundu. Köy muhtarı ve vatandaşlar tarafından nehrin eski durumuna göre kirli aktığı beyanları üzerine kirliliğe sebep olan kaynağın tespiti için gün boyu süren çalışmalar sonucunda nehirde renk değişikliğinin artış gösterdiği iki nokta tespit edilmiştir. Bu noktalardan birinde, Büyük Menderes Nehri üzerinde bulunan özel sektöre ait bir hidroelektrik santralinin yükleme havuzunda uzun süredir biriken dip çamurunun tahliye işlemi yapıldığı tespit edilmiştir. İkinci noktada ise Çal İlçesi Akkent Beldesi atık suyu ile beldede bulunan bir meyve suyu fabrikasına ait atıksu arıtma tesisi deşarj suyunun birleşerek nehre bağlandığı tespit edilmiştir. Söz konusu arıtma tesisinin arıtma tesisi deşarjından 2 saatlik kompozit numune alınmıştır. Büyük Mehderes Nehri’nin geçtiği Çivril, Çal, Bekilli güzergahında pek çok işletmenin deşarj sularının ve tarımsal sulamadan dönen, bünyesinde tarımsal ilaç kalıntıları bulunan çok sayıda katılımın olduğu tespit edildi. Bu etkenlerin her birinin Menderes Nehri’nde görülen kirliliğe sebep olduğu görülmüştür” dedi.