MTA Genel Müdürlüğü Jeotermal Enerji ve Hidrojeoloji Koordinatörü Bülent Peker, Bursa Bölge Hıfzısıhha Enstitüsü Müdürlüğü’nün yaptığı araştırmaya göre, doğal çıkışlı termal kaynaklardan birisi olan ve kentin birçok önemli termal otelinin bulunduğu Çekirge bölgesindeki termal suların yüzeysel kirleticilere maruz kaldığını ve standartlara uygun olmadığını söyledi.
Bursa İl Özel İdaresi tarafından düzenlenen ‘Bursa’da Jeotermal Kaynaklar’ konulu panele katılan, MTA Genel Müdürlüğü Jeotermal Enerji ve Hidrojeoloji Koordinatörü Bülent Peker, kurumun 2013 yılına kadar yaptığı çalışmaları anlattı. Jeotermal enerjinin yenilenen, çevre dostu, tekrar kullanılan, yerinde istihdam sağlayan yeni bir enerji olduğunu belirten Peker; sağlık, termal turizm ve enerji sektöründe kullanılan yerli enerji kaynaklarımızdan bir tanesi olarak da değerlendirilebileceğini kaydetti. MTA Genel Müdürlüğü’nün 1962 yılında jeotermal enerji çalışmalarına başladığını söyleyen Peker, 1990’lı yıllarda termal araştırmaların durma noktasına geldiğini dile getirdi. Jeotermal enerji potansiyelinin açığa çıkmasıyla bu çalışmaların 2004 yılında yeniden hızlandığını vurgulayan Peker, “2004 yılından itibaren 2 bin metre olan sondajla arama çalışmaları 28 bin ile 31 bin metrelere kadar çıktı. 2007 yılında Jetormal Kaynaklar ve Doğal Mineralli Sular Kanununun çıkartılmasıyla yatırımcılar ve yatırımlar kanun kapsamına alındı. Türkiye’de 2004 sonu itibariyle 3 bin 100 megavat olan kullanılabilir ısı kapasitesi 154 bin metre sondaj yapılarak 4 bin 900 megavata çıkartıldı. 2004 yılına kadar 173 jeotermal sahayı, 2014 yılına kadar 227 sahaya çıkarttıldı. Kaynakların açığa çıkartıldığı sahalar ihale edilerek ülke ekonomisine kaynak sağlandı. Ülkemizde 19 yerleşim birimimizde 90 bin konut ısıtılabilir. 19 sahada seracılık yapılıyor. 3 bin dönüm de 350 termal turizm tesisi bulunuyor. Sera ısıtmaları 2002 yılında 500 dönümken 2013 yılında 3 bin dönüme, konut ısıtması 30 binden, 90 bin konuta ulaştı. Şu an 311 megavat elektrik üretilebiliyor. Yeni yatırımlar ve santrallerle Türkiye genelinde 750 megavata ulaşabilir” dedi.
TERMAL SULAR YÜZEYSEL KİRLETİCİLERDEN KORUNMALI
Bursa’nın önemli bir jeotermal potansiyele ve tarihi termal kent özelliğine sahip olduğuna dikkat çeken Bülent Peker, merkezde ve ilçelerde 9 jeotermal sahası bulunduğunu kaydetti. Jeotermal AŞ. tarafından Kaynarca Bölgesi’nde sondaj çalışmaları sonucu çıkartılan 88 derece sıcaklığındaki termal suyun seracılıkta da kullanılabileceğinin altını çizen Peker, Kaynarca ve Çekirge bölgesinde bulunan kaynak sularının korunması gerektiğini söyledi. Çekirge Bölgesi’ndeki termal suların yüzeysel ve sıcaklığının düşük olduğunu belirten Peker, “Jeotermal yenilenebilir ve tükenmez bir kaynaktır ancak hor bir şekilde kullanılırsa kesinlikle bitecektir. Özellikle Bursa’da jeotermal sahaların tek elden yönetilmesini savunuyoruz. İşletmeci kaynağının kesilmesi veya kirlenmesiyle uğraşmamalı müşterisiyle ilgilenmeli. Bu kaynaklar kontrollü bir şekilde dağıtılmalı. Bu kaynakların yüzeysel kirleticilerden korunması için neler yapılması gerektiğini İl Özel İdaresi ile birlikte yaptığımız araştırmada tespit ettik. Çekirge bölgesinde yer alan kaynakların çoğu doğal çıkış halindedir. Doğal çıkış ya da sığ sondajlar kırık hatlar boyunca kirlenmeye açık alanlardır. Bursa’daki doğal çıkış alanlarında kirlilik sorunu büyük bir problem oluşturmaktadır. Bursa Bölge Hıfzısıhha Enstitüsü Müdürlüğü’nün yaptığı analizler sonucunda Çekirge bölgesindeki kaynakların büyük bir kısmının standartlara uygun olmadığı tespit edilmişti. Onun için yüzeysel kirleticilerden koruyacak çalışmalar yapılmalı” diye konuştu.