Sebile ÇETİN/ BURSA, () - BOSNA Hersek’te yaşanan sel felaketine destek olmak için Bursa’da yardım kampanyası başlatıldı. Bursa Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve Bosna Hersek Bursa Fahri Konsolosluğu tarafından ayni ve nakdi yardımlar ihtiyaç sahiplerine iletilecek.
Bursa Bosna Hersek’te yaşanan son 120 yılın en büyük sel felaketinin yaralarını sarmak için yapılan yardım çağrıları Türkiye’nin birçok ilinden karşılık buldu. Bursa Valiliği, Büyükşehir Belediyesi ve Bosna Hersek Bursa Fahri Konsolosluğu tarafından ayni ve nakdi yardım kampanyası başlatıldı. Bursa Valisi Münir Karaloğlu, kampanyayı Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve Bosna Hersek Bursa Fahri Konsolosu Muzaffer Çilek ile birlikte Heykel Valilik binasında açıkladı. Vali Karaloğlu, Soma’dan sonra kardeş ülke Bosna Hersek’te de büyük bir felaket yaşandığını belirterek, ülkenin 3’te birinin sular altında kaldığını, 1 milyon nüfusunda selden etkilendiğini kaydetti. Büyük bir nüfusun evsiz kalmasının, barınma ve beslenme ihtiyacı çekmesinin zor olduğunu belirten Vali Karaloğlu, bu zorlukları Van’da yaşadığını hatırlattı. Bosna’nın mevcut nüfusunun 4 milyon olduğuna dikkat çeken Vali Karaloğlu, acil olarak ev eşyası, inşaat malzemeleri ve giysiye ihtiyaçları olduğunu söyledi. Para yardımlarının Bursa Valiliği tarafından Ziraat Bankası, Halkbank ve Vakıflar Bankası’nda açılan hesaplarda Kızılay ve AFAD tarafından toplanacağını ifade eden Vali Münir Karaloğlu, Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Fahri Konsolosluk tarafından kurulacak lojistik merkeze de eşya yardımlarının iletilebileceğini vurguladı. Bursa’dan Bosna Hersek’e güçlü bir yardım eli uzatılmasını isteyen Karaloğlu, yardım etmek isteyen vatandaşlar ve işadamlarına nakliye desteği de sağlanacağını dile getirdi.
DOST ÜLKE OLDUĞUMUZU GÖSTERME FIRSATI
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, kardeş ülke Bosna Hersek’in yardım eli beklediğini belirterek, "Bursa’nın Türkiye ve Bosna Hersek arasında köprü görevi görüyor. Şu an orada okullar, evler, binalar suyun altında kaldı. Yok oldu. Yatacak yatakları, üzerine giyecekleri, sarılacakları battaniyeleri bile yok. Dostluk iyi günde kötü günde belli olur. Büyükşehir olarak bizden talep edilen çek- yat ve battaniyeden oluşan iki TIR’ı Perşembe günü yola çıkartacağız. Bosna gibi dost, kardeş ülkemizin başına böyle bir felaket geldiyse bizlerde bunu fırsata çevirelim. Türkiye’nin gerçek dost, ilk yetişen ülke olduğunu gösterelim. Bursa’nın da en iyi dost olduğunu ve yaraları sarmada en önce koştuğunu gösterelim. Bunun için belediye ekiplerimiz orada olacak ve eksiklikleri tespit edecek. Marmara Belediyeler Birliği olarak da üye belediyelerimiz birer şehre destek olacak” dedi.
MAHALLELER, EVLER YER DEĞİŞTİRDİ
Bosna Hersek Bursa Fahri Konsolosu Muzaffer Çilek de, sel felaketinden sonra ülkede incelemelerde bulunduğunu ifade ederek, birçok bölgenin heyelan tehlikesi altında olduğunu, mahallelerin ve evlerin heyelan nedeniyle yer değiştirdiğini söyledi. Evlerin, okulların, iş yerlerinin, kamu binalarının sular altında kaldığını anlatan Çilek, vatandaşların selden üzerindeki giysilerden başka bir şey alamadan kaçtığının altını çizdi. AFAD’ın ilk yardımları yaptığını kaydeden Çilek, işadamlarından ve vatandaşlardan çok fazla yardım telefonları aldıklarını belirtti. Çilek, yardımlar için Fahri Konsolosluğun hafta sonu da dahil çalıştığını ve yardım etmek isteyenlerin 0 224 223 98 96 numaralı telefonlardan ulaşabileceğini sözlerine ekledi.

SÇ (FK/RT) (FOTOĞRAFLI)