BURSA’daki okullarda eğitim gören 10’uncu sınıf öğrencileri arasında yapılan anketten çıkan sonuçlar, endişeye neden oldu. Anketi dolduran 23 bin 164 öğrenciden 4 bin 599’nun tütün, 3 bin 709’unun alkol, 634’ünün uyuşturucu madde kullandığı saptandı. Anket sonuçlarını değerlendiren Türk Eğitim-Sen Bursa 2 Nolu şube Başkanı Selçuk Türkoğlu, tehlikenin ciddi boyutta olduğuna dikkat çekerek, topyekün mücadele çağrısı yaptı.
Bağımlılık Yapıcı Maddeler ve Bağımlılıkla Mücadele Yerel eylem planı çerçevesinde kurulan İl Koordinasyon Kurulu’nun 16 Mart 2011 tarihli toplantısında, il genelinde anket yapılması kararı alındı. Bursa’daki madde kullanımı ve bağımlılığı profilini ortaya koymak, insanları madde bağımlılığına iten temel nedenleri araştırmak ve bu nedenler üzerinde analiz yaparak çözüm önerileri üretmek amacıyla yapılacak anket için kurul oluşturuldu.
SORULAR TUBİM'CE ONAYLANDI
Bu kurulda, Bursa Emniyet Müdürlüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü, Uludağ Üniversitesi Rektörlüğü, İl Sosyal Hizmetler Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevlendirildi. Kurulun hazırladığı sorular Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi’ne (TUBİM) gönderildi. Anket soruları detaylı biçimde incelenerek, TUBİM Bilim Kurulu’nca orta öğretim kurumlarındaki öğrencilere uygulanabileceği yönünde onay alındı.
YÜZDE 82.3'Ü ANKETE KATILDI
Öğrencilerin hazırlanmış bilgisayar ortamında yanıtlayacağı 49 soruluk anket formu tek başlarına, başkalarının görmeyeceği şekilde okullara verilen şifreler, rehber öğretmenler tarafından girildikten sonra yanıtlandı.
Ortaöğretim kurumlarının 10’uncu sınıflarında 31 bin 139 öğrencinin eğitim gördüğü Bursa’da öğrencilerin yüzde 82,3’ünü oluşturan 25 bin 625 çocuk ankete katıldı. 23 bin 164 öğrencinin eksiksiz olarak doldurduğu anket sonuçları değerlendirildi.
ÜRKÜTEN TABLO
Anket sonuçlarına göre öğrencilerin yüzde 19.8’ini oluşturan 4 bin 599’u tütün, yüzde 16’sını oluşturan 3 bin 703’ü alkol, yüzde 2,1’i oluşturan 634’ü de madde kullanıyor. Ankete sonuçlarına göre, öğrencilerin bu kötü alışkanlıklara başlama yaşı ise ortalama 13 olarak belirtilirken, öğrencilerin alışkanlıkları okul ve mahalle arkadaşları ile kullandığı da ortaya çıktı. Anketin sonuç bölümünde ise erkek öğrencilerin tütün, alkol ve madde kullanımı açısında risk altında olduklarına dikkat çekildi.
Madde kullanan kişilerin aile bireyleriyle iletişimlerinin diğerlerine göre daha kötü olduğu da saptanan ankete göre, anne ve babanın sağ veya öz olmamasının da risk oluşturduğu belirlendi.
Sonuçları gazetecilerle paylaşan Türk Eğitim-Sen Bursa 2 No’lu Şube Başkanı Selçuk Türkoğlu, anketle ortaya çıkan tablonun çok tehlikeli olduğunu vurgulayarak, öğrenciler arasında her gün artan kötü alışkanlıkların önüne geçmek için Milli Eğitim Müdürlüğü’nün çok acil tedbir alması gerektiğini söyledi. Anketin sadece 10’uncu sınıflar arasında yapıldığını ve 9-11 ve 12'inci sınıfları da eklediğinizde bu rakamların en az 4 kat artacağının kaydeden Türkoğlu, "Bu durumun önüne geçilmediği takdirde telafisi mümkün olmayan zararlar bizi bekliyor. Mesele emniyetin işi olmaktan ziyade, başta Milli Eğitimin, eğitimcilerin, ailelerin ve topyekün devletin meselesidir" dedi.