BURSA'da Halk Eğitim Merkezleri'nde tepme keçe yapımı kursları açılacak.
İstanbul Aydın Üniversitesi Anadolu BİL Meslek Yüksekokulu Moda Tasarım Bölümü ve Bursa Nilüfer Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen eğitimlerde kurslarda görev alacak Bursa Halk Eğitim Merkezi öğretmenleri keçe üretimini uygulamalı olarak öğrendi.
İstanbul Aydın Üniversitesi Öğretim Görevlisi Gülgün Tekin, atölye çalışmalarında keçenin yapımından ürüne dönüşümüne kadar yaşadığı serüveni Halk Eğitim Merkezi öğretmenleriyle paylaştı. Florya Kampüsünde Keçe Üretim Merkezi Bulunan İstanbul Aydın Üniversitesi Görevlisi Gülgün Tekin, projenin yaygınlaştırılması için çeşitli kuruluşlarla işbirliği içinde olduklarını söyledi.
TEPME KEÇECİLİK NEDİR ?
Orta Asya'dan (Hun, Göktürk ve Uygur), Anadolu'da Selçuklu ve Osmanlı Dönemi ile Cumhuriyetten sonra tepme keçecilik sanatı, Türk kültür ve sanat gelişimi içerisinde önemli bir yere sahiptir. Tepme ve Pişirme (Keçeleştirme): Tepme işlemi yuvarlanarak (tepilerek) veya keçe tepme makinalarında dövülerek gerçekleştirilmektedir. Yakın tarihe kadar tepme işlemi genellikle elle veya ayakla yapılmaktaydı. Günümüzde ise keçe tepme keçecilik alanında yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Tepme işlemine tabi tutulan yünler çeşitli işlemlerle keçeleşmektedir.