BURSA’da sadece 3 personelin görev yaptığı Bulgaristan Konsolosluğu’nda, pasaport yenileme ve çifte vatandaşlık başvuruları eziyete dönüştü. Dün akşamdan beri konsolosluk önünde sıra bekleyen 500'e yakın soydaş, soruna çözüm bulunmasını istiyor. Balkan Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği (Bal-Göç) Genel Başkanı Doç. Dr. Yüksel Özkan, Bursa ve çevresinde 150 bin çifte vatandaş yaşadığını belirterek, "Sivil toplum kuruluşu olarak defalarca konuyu Bulgaristan yetkililerine ilettik. Çözüm Bursa'ya başkonsolosluk kurulması" dedi.
Bursa’nın merkez Osmangazi İlçesi Hürriyet Mahallesi’nde 2009 yılından beri hizmet veren BulgaristanKonsolosluğu önünde dün akşam saatlerinden itibaren uzun kuyruklar oluştu. Çifte vatandaşlık ve pasaport yenileme için sıra almak isteyen 500’e yakın soydaş, saatlerce beklemelerine rağmen işlemlerin çok yavaş yürümesinden şikayetçi olurken, soruna çözüm bulunmasını istedi.
Konsolos Dimitar Hadjev’in yaşadığı sorunlar nedeniyle 3 aydan beri işlem için sıra verilmediğini belirten soydaşlar tepkilerini yüksek sesle dile getirince, Konsolos Hadjev kapıya çıkarak işlemlerin yapıldığını söyledi.
'BAŞKONSOLOSLUK OLUNCA SORUN ÇÖZÜLÜR'
Bal-Göç Genel Başkanı Yüksel Özkan, Bursa Konsolosluğu’nun sadece 3 personelle hizmet vermeye çalıştığını belirterek, sıkıntının yoğun başvurudan kaynaklandığını söyledi. Bursa ve ilçelerinde 150 bin çifte vatandaşın yaşadığını kaydeden Doç. Dr. Özkan, şöyle devam etti:
"Bursa’daki konsolosluk, Antalya ve İzmir’den gelenlere de 3 personelle hizmet veriyor. Sıkıntılar da her geçen gün artıyor. Konuyu sivil toplum kuruluşu olarak Bulgaristan yetkililerine ilettik. Ayrıca Osmangazi Belediyesi de ek yer tahsis etti. Yapılması gereken, burayı başkonsolosluğa çevirip personel sayısını arttırmak. Ayrıca İzmir’e şube açmak."
Çifte vatandaşlığa sahip soydaşların da bireysel olarak konuyu Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı yetkililerine iletmeleri gerektiğini kaydeden Doç. Dr. Özkan, "Soydaşlarımız biraz çekingen davranıyor. Halbuki bu onların hakkı. Zorluk yaşadıklarını Bulgaristan yetkililerine iletmeleri gerekiyor" diye konuştu.
KONSOLOS KOMŞUSUYLA KAVGA ETMİŞTİ
Bu arada, gürültü yaptığı gerekçesiyle üst komşusu Hikmet Sarıçam'ı polise şikayet eden Bulgaristan Konsolosu Dimitar Hadjiev, geçen yıl 12 Nisan’da bu kez de aynı kişi tarafından dövüldüğünü iddia etmişti. Sağlık raporu almayan ve dokunulmazlığı bulunan Hadjiev, durumu Sofya'ya bildirince apar topar Bulgaristan'a çağrılmıştı. Hadjev, geçen yıl komşusuyla yaşadığı tartışmalar nedeniyle işlem yapmaması da sıkıntılara neden olmuştu.