BURSA () - MANİSA'nın, Soma ilçesindeki yaşanan maden faciası nedeniyle Bursa’nın merkez Osmangazi İlçesi Şehreküstü Meydanı’nda toplanan DİSK, KESK, TMMOB ve TTB'nin öncülüğündeki emek ve meslek örgütleri, hükümetin işçi sağlığı ve güvenliğine ilişkin politikalarını protesto etti.
Bursa’daki emek ve meslek örgütleri adına hazırlanan basın açıklamasını okuyan Enerji, Sanayi ve Maden Kamu Emekçileri Sendikası (ESM) Bursa Şube Başkanı Uğur Üçoz, Soma’da bir iş kazası değil iş cinayeti yaşandığını ifade ederek, iş kazalarında Avrupa birincisi, dünya üçüncüsü olduğumuza dikkat çekti.
Gerekli önlemler alınmadığı için grizu patlamasında hayatını kaybeden maden işçileri için Başbakanın “Ölüm bu mesleğin kaderinde var” dediğine dikkat çeken Üçoz, bir başka facia hakkında da dönemin Çalışma Bakanı'nın “Fiziki olarak güzel öldüler” gibi yakışık almayan ifadeler kullanabildiğini söyledi.
Son olarak, yaklaşık on beş gün önce, TBMM Genel Kurulunda muhalefet partilerinin Soma’daki maden işçileri ile ilgili araştırma önergesi de iktidarın oylarıyla rededildiğini kaydeden İçöz, “Faciada kaybettiğimiz maden işçisi kardeşlerimizin ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Halen maden ocağında mahsur kalanların da bir an önce kurtarılmasını bekliyor ve faciada ihmali olan sorumluların tespit edilerek yargı önüne çıkarılmasını talep ediyoruz. Maden kazalarında ölüm kader değildir. Aslında ölen sadece Soma’daki maden işçileri değil, bugün bu cinayetlere sessiz kalanların da vicdanlarıdır” dedi.
Uğur Üçoz’un ardından söz alan Çağdaş Hukukçular Derneği Bursa Şubesi Başkanı Aslı Evke Yetkin ile Bursa Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Ahmet Hikmet Sönmez, facianın siyasi sorumlusunun AKP iktidarı olduğunu dile getirerek hükümetin istifasını istediler. ÇHD Şube Başkanı Yetkin, Soma’daki facianın hukuki sürecinin takipçisi olacaklarını kaydetti.

NG(FK/AK) (FOTOĞRAFLI)