BURSA'da Nilüfer Belediyesi bu yıl 19 Mayıs kutlamaları yerine Soma'da yaşamını yitiren madenciler için 'Sessiz Çığlık Yürüyüşü' gerçekleştirdi. Başlarına baret takan ve siyah giyinen binlerce Bursalı bu tür acıların bir daha yaşanmamasını temennisinde bulundu. 

19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlamaları Manisa'nın Soma İlçesi'nde yaşanan kazada 301 madencinin yaşamını yitirmesi nedeniyle buruk gerçekleşti. Bursa'nın Nilüfer İlçe Belediyesi iki yıldır düzenlediği 19 Mayıs yürüyüşlerini bu sene Soma'daki madenciler için 'Sessiz Çığlık Yürüyüşü' olarak gerçekleştirdi. Fatih Sultan Mehmet Bulvarı, Nilüfer Belediyesi Kent Konseyi önünde başlayan yürüyüşe başlarına baret takan, siyah giyinen ve ellerine Mustafa Kemal Atatürk'ün posterini alan binlerce Bursalı katıldı.

Nilüfer İlçesi'nin CHP'li Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, Atatürk'ün gençlere armağan ettiği 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı'nı Soma'da yaşanan ve herkesi üzen kaza nedeniyle kutlamadıklarını söyledi. 'Sessiz Çığılık' adlı yürüyüşle bu acıyı Türkiye'ye duyurmak istediklerini ifade eden Bozbey, "Nilüfer'den yayılacak bu 'sessiz çığlık' Türkiye'ye bir mesaj niteliği taşıyacaktır. İnsan hayatı çok kolay değil. İnsan yaşamının kaybedilmemesi için alınan önlemlerin yetersiz olduğu ortada. Ama 'artık yeter'. Günlerdir binlerce insan bunu söylüyor, söylemeye de devam edecekler. Artık insan yaşamının ne kadar önemli olduğu ortaya konuldu. Bu konuda önlem almayanların sonuna kadar cezalandırılması gerekiyor. Hİçbir bedel onların hayatını geri getirmeye yetmez" dedi. 

ACIMIZ BÜYÜK

Yaşamını yitirenlere rahmet, ailelerine sabır ve yaralılara şifa dileyen Başkan Bozbey, "Acımız büyük. Bizde sessiz alkışlamadan bu olaya tepki göstermeye çalışıyoruz. Umarım bu tür olaylar bir daha yaşanmaz" diye konuştu.

Yürüyüşte, Nilüfer Belediyesi Kent Konseyi Gençlik Meclisi Gösteri Kumpanyası da, Soma'daki madencileri anlatan bir gösteri düzenledi. Tahta bacaklarla yürüyen, başlarında baret takıp, yüzlerini siyaha boyayan ve siyah giysileri ile Soma'daki madencileri ve maden sahibini temsil eden gençler, madencilerin ölümünü anlattı. Gösteride Başbakanlık Müşaviri Yusuf Yerkel'in vatandaşa tekme atması da canlandırıldı. 

Daha sonra hastane alanında toplanan vatandaşlar saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından slogan atmadan ve alkış yapmadan sessizce dağıldı. 

SÇ,Mİ(FK/SSA) (FOTOĞRAFLI)