Serhat TEZCAN- Mehmet İNAN/BURSA, () - BURSA'da yeni açılan bir caminin kubbesinin açılır olması, cemaatin daha ferah bir ortamda namaz kılmasını sağlıyor. Klimanın olmadığı caminin sıcak havada uzaktan kumandayla açılan tonoz kubbesi ile hava sirkülasyonu sağlanıyor.
Merkez Nilüfer İlçesi Beşevler Mahallesi'nde bu yılın Mart ayında ibadete açılan Safa Camii, değişik mimari özellikleriyle dikkat çekiyor. Camii inşaatının 2010 yılında başladığını ve 4 yılda tamamlandığını belirten Safa Camii İmamı Ali Sevimli, camide klasik Roma, Ortadoğu  ve modern mimari örneklerinin bulunduğunu söyledi. 
Caminin Mimar Yusuf Özdamar tarafından planlandığını söyleyen Sevimli, "Normal mimariden biraz farklılıklar oldu. Örneğin açılır kapanır tavan sonradan eklenen bir özellik. Hem bizim, hem de cemaatin önerisiyle insanların daha iyi ibadet edebilmeleri ve hava sirkülasyonu sağlamak için bu proje düşünüldü. Klima kullanmama adına bunlar yapıldı. İyi de bir sonuç aldık. Çünkü şu an teravihleri burada kılıyoruz. Serin bir ortamda namaz kılıyoruz. Doğal klima yöntemiyle işi çözmeye çalışıyoruz" diye konuştu.
Camiye Bursa'nın çeşitli yerlerinden ziyaret ve ibadete geldiklerini söyleyen Sevimli, "Camimizi hem görmeye geliyorlar, hem de ibadetlerini yerine getiriyorlar. Bu durum da bizi mutlu ediyor. Yapılan araştırmada Türkiye'de ikinci olduğunu arkadaşlarımız ifade ettiler. Adıyaman Menzil Köyü'nün haricinde Türkiye'de ikinci sırada yer alıyor. Bir başka örneği de Medine'de bulunuyor" dedi.
120 METREKARELİK ALAN AÇILIYOR
Sevimli'nin verdiği bilgiye göre, tonoz kubbedeki 6 metrelik bir bölümün haraketiyle tavanda toplam 120 metrekarelik bir alan açılıyor. Mekanizma uzaktan  kumanda sistemi ile çalışıyor. İki parçanın birbiri üzerine ilerlemesinden oluşan basit bir işleyişi bulunuyor. Maliyet açısından da diğer kubbeler arasında çok fark bulunmuyor. Sevimli, bin 250 metrekare alan üzerinde kurulan camide ayrıca  konferans salonları, internet odaları, kreş, emzirme odaları, onun dışında çocukların sosyal alan olarak oyun alanları, lokal, şark köşesi ve idari odaların bulunduğunu kaydetti.

FOTOĞRAFLI