UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne aday olan Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi’nde devam eden restorasyon çalışmalarının en önemli ayağını oluşturan Bursa Kapalı Çarşı’da tonoz çatı montajının ardından işyerlerinin cephe dönüşümü başladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Türk İslam kültürünün izlerini taşıyan tonoz çatı uygulamasının tamamlandığını, dükkan cephelerine yapılan traverten taş uygulaması ile çarşının özgün bir kimliğe kavuşacağını söyledi.
Surlar, çarşı ve hanlar bölgesi ile Kayhan-Reyhan bölgesinin yanı sıra merkeze bağlı ilçelerde de toplamda 150’nin üzerinde projeyi tamamlayan Büyükşehir Belediyesi, Kapalı Çarşı’da başlattığı yenileme çalışmalarına hız verdi. Bursa’nın tarih boyunca en önemli ticaret merkezi olan, 1801 ve 1889 yangınları ile 1854 depreminde büyük zarar gören ve 1958 yılındaki yangında tamamen kül olduktan sonra yeniden inşa edilen Kapalı Çarşı, ilk kez kapsamlı bir yenilemeye tabi tutuluyor. Tamamen sökülen eski çatının yerine yapılan ve Türk İslam kültürünün izlerini taşıyan tonoz çatı uygulaması tamamlanma aşamasına gelirken, dükkanların cephe kaplama çalışmalarına başlandı. Çarşının batı kapısı girişindeki dükkanlara uygulanan traverten taş uygulaması ile tarihi kimlik daha da ön plana çıkıyor.
ÇARŞI TAMAMEN YENİLECEK
Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Parti’li Recep Altepe, kapalı çarşıda devam eden çalışmaları yerinde inceleyerek yüklenici firma yetkililerinden bilgi aldı. Başkan Altepe, tonoz çatı montajının tamamlandığını belirterek, cephe düzenleme çalışmalarını da en kısa zamanda tamamlamayı amaçladıklarını söyledi. Tarihi Çarşı ve Hanlar Bölgesi’nde ilk başlatmayı hedefledikleri çalışmanın Kapalı Çarşı olduğunu ancak bu çalışmanın sona kaldığını belirten Başkan Altepe, çalışmaların büyük bir hızla devam ettiğini vurguladı. Kapalı Çarşı için özel bir proje hazırlandığını ve eski çatının tamamen sökülerek yerine bölgenin tarihi dokusuna uygun tonoz çatı uygulaması yapıldığını kaydeden Başkan Altepe, “Şimdi de cephe kaplama çalışmaları başladı. Traverten taş uygulaması ile çarşımız özgün bir kimliğe kavuşmuş olacak. Daha sonra yapılacak zemin düzenleme çalışmalarıyla çarşımız çağdaş görüntüsünün yanında Türk İslam kültürünün izlerini taşıyan ayrıcalıklı bir mekan haline gelecek” dedi.