BURSA’da 12 engelli, aldıkları eğitimin ardından açılacak atölyede engellilerin araçlarınının bakımını yapıp, tamir edecek.
Bursa Kent Konseyi Engelliler Meclisi ve Küresel Girişim Engelliler Derneği, engellilerin tekerlekli sandalyelerini tamir ettirmekte yaşadığı sorunlara son vermek için ‘Engelli Araçları Bakım ve Onarım Atölyesi’ projesini hazırladı. Bursa Büyükşehir Belediyesi Engelliler Şube Müdürlüğü’nün yer desteği sağladığı proje kapsamında, 12 engelliye akülü araçların tüm parçalarının tamiri için 6 ay eğitim verilecek. Kurs süresince İŞKUR’un 47 bin lira hibe sağlayacağı proje için kurulacak tamir atölyesi ise Tayyare Kültür Merkezi’nde düzenlenecek ‘Engel Yok’ konserinin gelirleri ile yapılacak. Engelli ve engelsiz çocukların solo olarak eşlik edeceği konserde Ersan Erdura, İskender Doğan, Semiha Yankı ve Jale sahneye çıkacak. Bursa Kent Konseyi Engelliler Meclisi Başkanı İbrahim Sönmez, ‘Altın Kapak Sandalyeye’ projesinin ardından akülü sandalye kullanan engellilerden tamir için yüksek miktarlarda bakım ücreti talep edildiği şikayetlerinin artması üzerine projeyi hayata geçirdiklerini belirtti.
KONSER GELİRİ İLE ATÖLYE KURULACAK
‘Engelli Araçları Bakım ve Onarım Atölyesi’ projesinin 117 bin lira maliyeti olduğunu vurgulayan Sönmez, “Atölye ekipmanları için 50 bin liraya ihtiyacımız var. 5 Kasım’da Yardım Melekleri ekibiyle birlikte konser düzenleyeceğiz. Konserin geliri ile tamir ekipman alınacak. Büyükşehir Belediyesi geçici olarak küçük bir atölye temin etti ama bu yeterli değil biz belediyenin bu projeye daha çok destek vermesini bekliyoruz” dedi.
PARÇA PARASINA TAMİR EDECEĞİZ
Projede eğitmen olarak görev alan ve geçirdiği iş kazası sonrası tekerlekli sandalye bağlı yaşayan Nafiz Softan, kazadan önce elektrikçilik yaptığını ve bunun çok işine yaradığını söyledi. Akülü sandalyesi arıza yaptığında yüksek miktarda para istendiğini görünce araçları tamir etmeye başladığını belirten Softan, “Sadece liralık bir arıza için benden, bin 800 lira istediler. Bu yüzden kendim tamirimi yapmaya karar verdim. Bu sandalyeler engelli arkadaşların eli ayağı. Nasıl tamir edildiğini ve ne kadar maliyeti olduğunu bilmeleri gerekli. Bu eğitimlerle tamir ustasının yanı sıra tekerlekli sandalye kullanan arkadaşlar da kandırılmamaları için araçların özelliklerini öğrenecek. Ben ve 12 arkadaşım burada parça parasına tamir yapacağız” diye konuştu.
MERDİVEN ALTINDAKİ SANDALYELER ÇIKACAK
Bursa Büyükşehir Engelliler Şube Müdürlüğü Temsilcisi Mustafa Tıkız, bir engellinin akülü arabası bozulduğunda 8 gün boyunca evden dışarı çıkamadığına dikkat çekerek, hedeflerinin tamir edilen aracın yerine yedek akülü sandalye vermek olduğunu kaydetti. Engellilerinde üretime katkı sağlayacağını vurgulayan Tıkız, “Engelli arkadaşlarımıza SGK, belediyeler, siyasiler akülü sandalye veriyor. Ama daha sonra 'bozuldu mu, aküsü mü bitti ?' takip eden bir merci yok. Zaten bu araçlar ekonomik durumu iyi olmayan kişilere veriliyor. Parçalar da pahalı olduğu için birçok sandalye merdiven altında duruyor. Atölye de hem bozulan araçlar değerlendirilecek. Hem de üretime katkıda bulunacaklar” dedi.