BURSA'nın Büyükorhan İlçesi'nde kadınlar, evlerinin ihtiyacı olan ekmekleri, mahallelerde kurulan fırınlarda imece usulüyle pişiriyor. 700 yıllık bir Yörük ilçesi olan Büyükorhan'da devam eden ekmek pişirme geleneğinin yanı sıra, bölgeye özel 'paça' adı verilen ve yine mahalede kurulan fırınlarda pişirilen yemek de dikkat çekiyor. Bursa'ya 90 kilometre uzaklıkta bulunan ve 3 bin kişinin yaşadığı 4 mahallesi bulunan Büyükorhan İlçesi'nde kadınlar ekmeklerini ve geleneksel yemeklerini mahallelerdeki 30 fırında imece usulu pişiriyor. Büyükorhanlı kadınlar gelenekle ilgili şunları anlattı:
"Her ay gelip burada hamurumuzu açtıktan sonra ekmeklerimizi pişiriyoruz. Mecbur kalmadıkça marketten hazır ekmek almıyoruz. Unumuzu alıp ekmeklerimizi kendimiz yaptığımız için, ekmeklerimiz tamamen doğal oluyor. İçimizde hiç kuşku kalmadan ekmeklerimizi ailemizle birlikte yiyoruz. Sadece ekmeklerimizi değil, paça adını verdiğimiz yemeğimizi de bu fırınlarda pişiriyoruz."
Kadınlar 'paça' denilen yemekle ilgili olarak da, "Özellikle Kurban Bayramı'nda kurban edilen küçükbaş hayvanların ayaklarını fırında yaktığımız ateşte közlüyoruz. Daha sonra onları ipe dizerek kurutuyoruz. Kışın da bu paçaları pişirerek afiyetle yiyoruz. Kış mevsimi başlamadan mutlaka ekmeklerimizi, paçamızı ve salçamızı fırınlarda hazırlıyoruz. Kışın yiyeceksiz kalmıyoruz" diye konuştular.