BURSA İl Dernekler Müdürü Osman Dikmen, Türkiye genelinde 100 bin dernek bulunduğunu söyledi. Bursa'daki dernek sayısının 4 bin 50 olduğunu açıklayan Osman Dikmen, "Türkiye genelinde 900 kişiye 1 dernek düşerken Bursa'da bu rakam 600 olarak gerçekleşti" dedi.
Bursa İl Dernekler Müdürü Osman Dikmen, Türkiye genelinde 100 bin dernek bulunduğunu, ülke nüfusuna göre karşılaştırıldığında bu sayının Avrupa ülkelerinin gerisinde olduğunu söyledi. Son yıllarda dernek kuruluşu ve sayısında ivme kaydedildiğini ifade eden Dikmen, toplumsal ihtiyaçların derneklerin kurulmasını da beraberinde getirdiğini kaydetti. Nüfusu 3 milyona yaklaşan Bursa’nın dernekleşme anlamında Türkiye’nin önünde olduğunu dile getiren Dikmen, şöyle konuştu:
"1970 yılından bu yana kayıt altına alınan dernek sayısı 8 bin 552. Günümüze kadar gelen sayı 4 bin 50 dernek. Bu sayı nüfusa göre Türkiye ortalamasının üzerinde. Türkiye ortalamasına göre 800-900 kişiye 1 dernek düşüyor. Bursa’da ise bu sayı 600. İstanbul 18 bin dernek sayısı ile önde görünüyor ama nüfus ortalamasına baktığımızda Bursa 1’nci sırada yer alıyor."
"DÜŞÜNCE VE YARDIM DERNEKLERİ ARTTI"
Avrupa ortalamasına göre Bursa’da 10 bin dernek olması gerektiğini ifade eden Dikmen, bu sayıya ulaşılmasını beklediklerini söyledi. 1970 ve 80’li yıllara kadar spor, dini hizmetlerin geliştirilmesi ve yardım derneklerinin daha fazla kurulduğunu kaydeden İl Dernekler Müdürü Dikmen, şöyle konuştu:
"1980’li yıllardan sonra göç hemşehri derneklerinin artmasına neden oldu. Son yıllarda düşünce, hem de yardım temelli dernekler arttı. Toplumun olaylara bakış açısının değişmesi, Bursa’nın ekonomik olarak gelişmişliğinin artması derneklerin yelpazesinin genişlemesine ve çoğalmasına neden oldu."
"10 YILDA, 1 DERNEĞİN KAPATILMASINI İSTEDİK"
Dikmen kurulma amacı olarak, dini tesis yaptırma, spor klüpleri, hemşehri ve yardım derneklerinin ilk 4 yelpazeyi oluşturduğunu anlattı. Bursa İl Dernekler Müdürü Osman Dikmen, derneklerin kurulması için 7 gerçek veya tüzel kişinin bir araya gelmesinin yeterli olduğunu söyledi. Dikmen, 'Dernekler lokal açmak için kuruluyor' algısının doğru olmadığını ifade ederken Bursa’da 425 lokalin bulunduğuna dikkat çekti. Bu lokal ve derneklerin sürekli denetlendiğini vurgulayan Dikmen, şöyle devam etti:
"Yasal olarak kolluk kuvvetleri ile denetimleri yapıyoruz. 10 yılda kumar ve benzeri nedenlerle ruhsatını iptal ettiğimiz dernek sayısı 100. Denetimlerimiz devam ediyor. İdarelerin dernekleri kapatma yetkisi yok. Kapatılması gerekiyorsa yargıya bildiriliyor. Şikayet ve ihbar üzerine denetimleri yapıyoruz. Kamu yararına kurulan dernekler ise 2 yılda 1 rutin denetleniyor. Yılda 150 derneği denetliyoruz. Son 10 yılda idarenin kapatılmasını istediği dernek sayısı 1. 15 dernek de yargı tarafından kapatıldı. Yılda 100 dernek amacını gerçekleştirdiği ya da kamuoyunda yeterli ilgiyi görmediği için kendini fesh ediyor."

SÇ(FK/İD) (FOTOĞRAFLI)