BURSA'nın merkez Osmangazi İlçesi'ndeki Hürriyet Caddesi'nde Büyükşehir Belediyesi tarafından yapımına başlanan yürüyüş ve bisiklet yolu çalışması için şu ana kadar 26 ağaç sökülerek, başka bölgelere nakledirilirken, 350 ağaç ise kesildi.
Hürriyet Caddesi üzerinde yürüyüş ve bisiklet yolunun yapımına başlayan Bursa Büyükşehir Belediyesi, proje kapsamında 26 ağacı söküp, başka yere naklederken, 350 ağacı ise kesti. Toplam 1300 metre uzunluğunda olacak yürüyüş ve bisiklet yolu projesi için Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'ndan onay aldıklarını söyleyen belediye yetkilileri, projede ayrıca çocuk oyun gruplarının da yer alacağını belirtti.
'ÇALI VE AĞAÇÇIK FORMUNDAKİ AĞAÇLARI KESTİK'
Hürriyet Mahallesi'nde yürütülen çalışmalar kapsamında kesilen ağaçlar vatandaşların tepkisine neden olurken, Bursa Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, kesilen ağaçların büyük bir kısmının çalı ve ağaççık formunda olduğunu söyledi. Bir yetkili şu bilgileri verdi:
"Bölgede yapılan çalışmada güzergah üzerinde bulunan manolya, palmiye, ceviz, köknar ve ıhlamır gibi nakledilmeye uygun 26 ağacı sökerek, başka alanlara naklettik. Yol kenarında 'çit amacıyla' ekilmiş ve çalı ve ağaççık formunda olan 350 tane kokar ağaç, akasya, incir gibi kendiliğinden doğal olarak yetişen nakledilmeye uygun olmayan ve gövdesinin genişliğinin 30 santimetreden az olan ağaçları kestik. Ayrıca kesilen ağaçların kök yapılarının yolun altına girmemesi ve yanlarında bulunan asırlık çınar ağaçlarına zarar vermemesi için bu kesim gerçekleşti. Kesilenler içerisinde ağaç olarak nitelenebilecek 65 tane ağaç bulunuyor."
ŞEHİT MEZARI NE OLACAK?
Öte yandan yapımı süren yürüyüş ve bisiklet yolu güzerahında yer alan Gıda Araştırma Enstitüsü bahçesinde bulunan bir şehit mezarının ise akibeti henüz belli değil. Yetkililer, şehit mezarının Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından alınacak kararla ya anıt mezara dönüştürüleceğini ya da başka bir yere nakledileceğini belirtti.