BURSA’da 2 yıldan bu yana hazırlıkları yapılan sivil havacılığa hizmet verecek Yunuseli Havaalanı, 1 ay sonra uçuşlara açılacak. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Ak Parti’li Recep Altepe, pist yenilenmesi ardından belediyeye hava taksinin buraya ineceğini söyledi.
Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından Yenişehir İlçesi’nde bulunan havaalanının uzak olması nedeniyle kent içinde yeniden kullanıma açmak istediği Yunuseli Havaalanı için çalışmalar hızlandı. Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait alan içerisinde bulunan havaalanı sivil uçuşların yanı sıra Işıklar Askeri Hava Lisesi öğrencileri içinde eğitim pisti olacak. Yunuseli Havaalanı önünde basın açıklaması yapan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Yunuseli’nin yıllardan bu yana atıl durumda kaldığını belirtti. Işıklar Askeri Hava Lisesi’nin ve sivil havacılığın Yunuseli nde eğitimlerini yapabileceklerini  ifade eden Altepe, şöyle dedi:
"Türk Silahlı Kuvvetlerimizle birlikte hareket ettik. Burası Bursa içinde önemli. Bursa tarım, sanayi şehri bunun içinde hava ulaşımının kuvvetlenmesi gerekiyor. Bursa’nın hava köprülerini arttırmamız gerekiyordu. Hava ulaşımı tüm dünyada daha çok kullanılır hale geliyor. Bursa olarak bunun sıkıntısını çekiyoruz. İstanbul’un gölgesinde kalıyoruz. Bursa’da 900’ün üzerinde yabancı ortaklı şirketin yöneticilerinin kente ulaşabilmesi konusunda sıkıntı yaşanıyor. Havaalanı ile bu sıkıntı aşılacak."
GÖREREK İNİŞ-KALKIŞ YAPILACAK
Yaklaşık 1300 metre pisti olan bir havaalanın görerek iniş- kalkış yapacak uçaklara açılacağını belirten Altepe, "Hava şartları uygun olmadığında ya da göreme şansı olmadığında iniş yapamayacaklar. Aletli uçuş şu an yapılamayacak. VFR denilen görerek uçuşa açılacak" diye konuştu.
Görev bölümünün yapıldığını kaydeden Altepe, eksikliklerin BURULAŞ ile tamamlanacağını belirtti. Havaalanının bir an önce aktif olması ve Bursa Büyükşehir Belediyesi’ne ait uçakların Yunuseli’ye inmesi için çalışmalara hız kazandırılacağını söyleyen Başkan Altepe, 300-400 bin nüfusu olan ülkelerde 300-400 uçağın bulunduğunu fakat Bursa’da 3-4 uçağın bulunmadığını dile getirdi.
DÜZENLEMELER VE GÜVENLİK BİZİM, PİST VE KULE YÖNETİMİ TSK’NIN
Bursa’ya iki havaalanın dahi yeterli olmadığını aktaran Başkan Altepe, şöyle devam etti:
"VFR koşullarının sağlanması gerekiyor. Ana pistin bakım ve onarımı, apron bağlantı yolları, kule inşaatı, donanımı Büyükşehir Belediyesi tarafından gerçekleşecek. Kırım kurtarma ekibi, vinç ve diğer gereçleri sağlayacağız. Sağlık ekibi, ambulans, itfaiye ekibi bulunacak. Yakıt tankeri kurulacak. Yabancı madde hasarları ile ilgili süpürge işlemleri bizim tarafımızdan yapılacak. Tel tamiri, çevre hatlarının çekilmesi, güvenlik bölgesi oluşturulacak. Çevre aydınlatması, elektrik ve bilgisayar alt yapısı, uyarı levhalarının konulması, içeride bulunan 11 binanın yıkılması, yolcu bölgesi, salonunu düzenlenmesi itfaiye binası, garajının, uçak bakım hangarının yapılması, yolcu bölgesinin yönetim ve güvenliği belediyemizde olacak. Pist ve kule yönetimi de Türk Hava Kuvvetlerinin yönetiminde olacak."
Pist düzenlemesi ardından uçuşların gündüz yapılacağını kaydeden Altepe, kule yapımlarının devam edeceğini, aydınlatma ardından görerek uçuşların gece de yapılabileceğini vurguladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, protokolün tamamlanması ardından 1 ay sürecek asfalt yenileme ve düzenlemenin ardından 'Hava taksi' olarak bilinen Büyükşehir Belediyesi'ne ait 20 kişilik uçakların buradan uçuşa başlayacağını kaydetti.

FOTOĞRAFLI