BURSA’nın termal kaynaklarını iyi kullanamadığını söyleyen Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Sağlık Bakanlığı’nın İskandinav ülkeleri ile yaptığı sağlık turizmi anlaşmasından yararlanması için tüm otellerin termal işletme ruhsatı almasını istedi. Bursa İl Özel İdaresi’nin, Bursa, Eskişehir, Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) desteği ile hazırladığı Jeotermal Turizmde Hizmet Kalitesinin Artırılması Projesi kapsamında ‘Bursa’da Jeotermal Kaynaklar’ konulu panel düzenlendi. Panele Bursa Valisi Münir Karaloğlu, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Bilal Çelik, Jeotermal Turizmde Hizmet Kalitesinin Artırılması Projesi Uzmanı Tijen Yener, işletme temsilcileri katıldı.







Panelin açılışında konuşan Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Bursa’da termal turizmin yeteri kadar değerlendirilemediğini belirterek, Sağlık Bakanlığı’nın 2018 yılına kadar Bursa’nın da aralarında bulunduğu 3 ili destekleyeceğini söyledi. Karaloğlu, 10 milyar dolarlık bir gelir elde edilmesinin beklendiğini ifade ederek, “Bursa jeotermal potansiyeli ve medikal hizmetteki kapasitesi nedeniyle değerli. Ama bunu uzun süredir ihmal etti. Bursa jeotermal kaynağı yeniden keşfediyor. 18 kilometrelik termal su hattı döşendi. İsteyen otellere su dağıtma şansımız var” dedi.



BURSA TARİHİ TERMAL KENT



Sağlık Bakanlığı’nın İskandinav ülkeleri ile anlaşmalar yaparak 65 bin hastayı jeotermal tedavi için Türkiye’ye getireceğini anlatan Vali Karaloğlu, bunun için termal işletme ruhsatı ve termal suyu bulunmayan otellerin bir an önce başvurmasını istedi. Karaloğlu, ruhsatın alınması için işletme kapasitesi oranında fizyoterapist bulundurulmasının yeterli olacağına dikkat çekti. Roman, Bizans ve Osmanlı döneminde Bursa’nın sıcak sularının ünlü olduğunu hatırlatan Karaloğlu, “Bursa bir sanayi, tarımsal üretim şehri. Ama termalde unutulmamalıydı. Kentte termal projeler anlatıldığında gülümseyen, hafife alanlar var. Biz kentteki bütün değerleri iyi kullanmalıyız. Diğer kentler termalde öne çıkmış olabilir ama ‘tarihi termal kent Bursa’. Dağyenice termal tatil köyünün hayat bulması ile bu tarihi özelliğinin kıymetini daha iyi bilecek” diye konuştu.



TERMAL SUYU SERA VE ISITMADA DA KULLANACAĞIZ



İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Bilal Çelik, yüzden fazla termal kaplıcası bulunan Bursa’nın zaman içinde kendisi ile yarışan kentlerin gerisinde kaldığını dile getirerek, 2008 yılından bu yana yapılan çalışmalar sonucunda saniyede 300 litre debiye sahip 88 derecelik termal suya ulaştıklarını vurguladı. Çelik, termal suyun sağlık turizminin yanı sıra sera ve ısıtmada da değerlendirilebileceğini kaydetti.



SUYUN KALİTESİ UZAKTAN DENETLENECEK



Jeotermal Turizmde Hizmet Kalitesinin Artırılması Projesi Uzmanı Tijen Yener, proje kapsamında uzaktan izleme sistemi kurularak, hizmetin verildiği 16 otel ve sağlık kuruluşuna dağıtılan suyun sıcaklığı, debisi, kalitesi ölçülerek, kayıp kaçakların önleneceğini vurguladı.



Konuşmaların ardından panelde, Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Yusuf Oğuzoğlu, Romatem Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Selçuk Kücükoğlu, MTA Genel Müdürlüğü Jeotermal Enerji ve Hidrojeoloji Koordinatörü Bülent Peker, Crowne Plaza Genel Müdürü Mehmet Kalyoncu, Bursa Jeotermal AŞ. Genel Müdürü Hasan Aydın, kentteki termal suyun tarihçesini ve önemini anlattı.