Sebile ÇETİN- Mehmet İNAN/BURSA, () - BURSA’da Yıldırım Beyazıd tarafından yaptırılan tarihi Ulu Cami’de sultanların korunması amacıyla yapılan hünkar mahfiline giriş kapısı yeniden açılmak isteniyor. Depo olarak kullanılan hünkar mahfili temizlenirken, bulunan giriş kapılarının tarihini araştırdıklarını belirten Ulu Cami Dernek Başkanı İbrahim Şahin, namaz kılmaya gelenlerin ve imamın rahat çıkabilmesi için kapının yeniden açılmasını istediklerini söyledi.
Yıldırım Beyazıd tarafından 1396- 1399 tarihleri arasında yaptırılan 20 kubbeli 615 yıllık tarihi Ulu Cami’nin bilinmeyen 4’ncü bir kapısı ortaya çıktı. Yapılış tarihi bilinmeyen ve padişahların korunması için caminin güneydoğusuna yaptırılan hünkar mahfili, Sultan Mehmet Reşat’ın 1903 yılında yaptığı ziyarette çekilen fotoğraflarda yer alıyor. Bu kapı zaman içinde yapılan düzenlenmelerle ihtiyaç olmadığı için kapatılarak mahfil de depo olarak kullanılmaya başlandı.
Osmanlı döneminden günümüze ulaşan 59 hünkar mahfilinden birisi Ulu Cami hünkar mahfili kullanıma açılmak için temizlendiği sırada tarihi iki kapı bulundu. Bunun üzerine Ulu Cami’nin tarihi hakkında araştırma yapan Ulu Cami Koruma ve Yaşatma Derneği, Ulu Cami’de hünkar mahfili giriş kapısının resimlerde bulunduğunu gördü. Dernek Başkanı İbrahim Şahin, kapının yeniden açılması için Bursa Valilisi Münir Karaloğlu ile görüştüklerini belirterek, "Daha önceden mevcut olduğunu araştırmaların ardından fotoğraflarla bulduk. Hünkar mahfilini temizlerken duvara dayalı olan tahta kapıyı bulduk. Bu kapılar hünkar mahfiline giriş olarak kullanılan ama günümüzde pencere olarak kullanılan kapıya ait" dedi.
CAMİDEN ÇIKIŞLAR ZORLAŞIYOR
Caminin Cuma günleri çok kalabalık olduğunu kaydeden Şahin şunları söyledi:
"Ulu Cami’nin üç kapısı bulunuyor ama namaz için gelenlerin sayısı özellikle cuma günleri artınca, namaz sonrası çıkaşlarda zorluk yaşanıyor. Cenaze namazlarında, cemaat imamın çıkışı geciktiği için yarım saat bekliyor. Biz her Cuma günü hünkar mahfili kısmını açıyoruz ve 60- 70 kişi burada namaz kılıyor."
Bursa Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun caminin rölövesi bulunmadığı için projeyi kabul etmediğini söyleyen Şahin, Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından rölöve çalışmalarının yürütüldüğünü kaydetti.
ONAY ALINARAK YENİLENMELİ
Kütahya Dumlupınar Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Kemikli de, Ulu Cami gibi Cuma camileri ve Sultanların yaptırdığı selatin camilerinde sultanların, devlet erkanının kolayca intikal etmesi için hünkar mahfili bulunduğunu kaydetti. Ulu Cami’deki hünkar mahfilinin ne zamana yapıldığı konusunda bilgi bulunmadığını ifade eden Kemikli, kapının yeniden açılması ile ilgili çalışmaların Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Anıtlar Yüksek Kurulu’nun onayı alınarak yapılması gerektiğini vurguladı.

FOTOĞRAFLI