BURSA'da doğu etabı Cumalıkızık, Değirmenönü ve Kestel arasındaki 31 kilometre uzunluğundaki metro hattı düzenlenen tören ile açıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı AK Parti'li Recep Altepe, "Batı- Doğu hattı ile Türkiye'nin en uzun metro hattını açmış olduk. Yatırımlarımızın 3'te 2'si ulaşımı kapsıyor. Yeni alınacak vagonlar ile 350 bin kişiyi taşıyacağız. İlerleyen yıllarda 1 milyon 350 bin kişi taşıyabileceğiz" dedi.
Yeni metro hatlarının açılış töreni Kestel Metro Durağı'nda yapıldı. Törene Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Kestel Belediye Başkanı Ak Parti'li Yener Acar, Gürsu Belediye Başkanı Ak Parti'li Cüneyt Yıldız ve çok sayıda kişi katıldı. Kestel Belediye Başkanı Yener Acar, Büyükşehir Belediyesi'nden verilen sözün tutulmasından memnun olduğunu söyledi. Metro durağı ile kent merkezi arasında yaklaşık 700 metre uzaklık bulunduğunu söyleyen Acar, kamulaştırma yoluyla bisiklet yolu ve parkının oluşması için de çalıştıklarını kaydetti.
Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, çevreye saygılı büyük bir yatırıma imza attıklarını belirterek, 19 Mart'ta 4 istasyonun açılışını yaptıklarını şimdi de aynı güzergahta 3 istasyonun daha açtıklarını söyledi. Yeni istasyonların faaliyete girmesi ile birlikte kentin doğusu ile batısının birleştiğini ifade eden Altepe, "Türkiye'nin en uzun metro hattını açmış olduk. Büyük kentlerin en büyük sorunu ulaşım. Yatırımlarımızın 3'te 2'si ulaşımı kapsıyor" diye konuştu.
Bursa'nın ulaşımını çeşitlendirerek, dünya ile bağını sağladıklarını bildiren Altepe, BUDO ile bugüne kadar 1 milyon kişiyi İstanbul'a taşıdıklarını açıkladı. Deniz uçağı, helikopter taksi ile örnek çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Altepe, teleferikin yenilenmesi ile kapasitenin 12 kat daha artacağını açıkladı. Yolun medeniyet ile eşanlamlı olduğunu anlatan Başkan Altepe, şöyle konuştu:
"Bisiklet istasyonlarının kurulması, metroda araç parkı için kolaylık sağlayacağız. Bir vagonumuz yaklaşık bin kişiyi taşıyor. 500 aracın yolcusunu tek vagon taşıyor. 110 bin yolcudan 270 bin yolcuya ulaştık. Yeni alınacak vagonlar ile 350 bin kişiyi taşıyacağız. İlerleyen yıllarda 1 milyon 350 bin kişi taşıyabileceğiz. 7 duraklı 8 kilometrelik hattımızın açılması ile Kestel ve Gürsu İlçelerimiz'in yıldızı parlayacak. 120 milyon lirayı bulan yatırımımızda 21 engelli asansörü de bulunuyor" dedi.
"BALKAN VE KAFKASLAR'DAN TRAMVAY SİPARİŞİ"
Bursa'da yerli tramvay üretimin yapıldığını hatırlatan ve talepler geldiğini söyleyen Altepe, Avrupa caddelerinde yerli tramvayların görülebileceğini ifade ederken, "Ülkemizde de artık yüzde 50 yerlilik şartı getirildi. Bu yatırımı da gerçekleştiren Bursa oldu. Artık Balkan, Kafkaslar tramvay almak için Bursa'ya geliyor" diye konuştu.
Konuşmaların ardından yeni duraklar faaliyet göstermeye başladı. Tramvay ile metro durağı arasında yer alan boşluk nedeniyle engellilerin iniş ve binişinde zorluk çekebileceği öne sürüldü.
İstanbul'daki en uzun metro hattı 16 istasyon ile Kadıköy-Kartal arasındaki 21.3 kilometre uzunluğunda bulunuyor.
Kadıköy ↔ Kartal 21.3 km 16

ST(FK/İD) (FOTOĞRAFLI)