Serhat TEZCAN - Mehmet İNAN/BURSA, () - FENER Rum Patrikhanesi Bursa Metropoliti ve Heybeliada Ruhban Okulu Başrahibi Prof. Dr. Elpidophoros Lambriniadis, herkesin aynı Allah için ellerini kaldırıp dua ettiğini belirterek, "Orada zulüm görenler sadece Müslüman halk değil, Filistin Ortodoks halkı da aynı durumu yaşıyor. Onun için Kudüs Patriğimiz Theofilos ile destek veriyoruz. Din adamları olarak sadece bunu yapabiliyoruz. Dua ediyoruz" dedi.
Fener Rum Patrikhanesi Bursa Metropoliti ve Heybeliada Ruhban Okulu Başrahibi Prof. Dr. Elpidophoros Lambriniadis, Nilüfer Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Bozbey'i makamında ziyaret etti. Seçimlerden sonra, bu ziyareti ancak gerçekleştirebildiğini söyleyen Lambriniadis, Bozbey'i gösterdiği başarıdan dolayı tebrik etti. Bozbey'in kültüre ve açık düşünceli olan aydın bir belediye başkanı olarak tanındığını söyleyen Lambriniadis, "Şimdiye kadar Türk - Yunan ilişkilerine çok önem verdiniz. Eski kiliseleri restore ettiniz. Bunun için müteşekkiriz. Türk - Yunan ilişkilerini barış içinde gelişmesine önem veriyoruz. Bu konuda aynı yolda yürüdüğümüz için çok mutluyuz" diye konuştu.
40 KİŞİLİK KORO GELECEK
Bu pazar Gölyazı'da bir ayin düzenleyeceklerini açıklayan Lambriniadis, "27 Temmuz her sene Aziz Panteleimon günüdür. Madem Gölyazı kilisesi Panteleimon'a adanmış bir kilise ve Vali Bey'in izni sizin desteğiniz ile her sene burada bir ayin düzenliyoruz. Yunanistan'dan mübadiller, çocukları ve torunları geliyorlar. Bu sene Drama şehrinden 40 kişilik bir koro gelecek. Her zaman inanç turizmini desteklemek amacıyla iki halkın birbiri ile yakınlaşması eski acıların, yaraların iyileşmesini kapanmasını istiyoruz. Hep beraber oturup dua edersek, yemek yersek, eğlenirsek olur. Birbirimizden uzak kalırsak, eski anıları arkamıza bırakamayız, ilerleyemeyiz. Amacımız bu. Bu sene 3'üncü oluyor. Gereken makamların izniyle devam ettirmeyi düşünüyoruz. Her sene ziyaretçilerin artmasını ümit ediyoruz" diye konuştu.
"AYNI ALLAH'A ELLERİMİZİ KALDIRIYORUZ"
Basın mensuplarının 'Ayin bu ayın 27'sinde olacak. O gün Ramazan Bayramı için de arife günü olacak. Sizin için Müslümanlar için kutsal bir gün. Müslüman coğrafyasında kaos var. Bir din adamı olarak bu konuda neler söylemek istersiniz?' şeklindeki sorusuna Lambriniadis, şu yanıtı verdi:
"Din adamı olarak bizim yapacağımız dua etmek. Duanın etkisine ve gücüne inanıyoruz. Hepimiz aynı Allah'a dua ediyoruz. Her ne kadar değişik bakış açısından görsek de aynı Allah'a hitap ettiğimiz için dualar bizi birleştiriyor. Çünkü dua etmek için aynı yere yöneliyoruz. Aynı Allah'a ellerimizi kaldırıyoruz. Bence bu bizi birleştirir."
"MÜSLÜMAN KARDEŞLERİMİZ İLE ACIMIZ AYNI"
'Gazze'de insanlık dramı yaşanıyor. İnsanlar öldürülüyor. Batı ve Hristiyan dünyasından çok fazla tepki alınamıyor. Sizin bu konudaki görüşünüz nedir?' şeklindeki soruya ise Lambriniadis, Kudüs'te patrikhaneleri bulunduğunu hatırlatarak, "Haklısınız. Bizim de Kudüs Patrikhanemiz var. Kudüs Patrikhanemize bağlı olan Ortodoks Hristiyanlar, Filistinli. Yerel halkı yani. Biz de onların acısını biliyoruz, farkındayız. Bizim de acımız aynıdır. Müslüman kardeşlerimizin acısı olduğu gibi bizim de acımız aynıdır. Çünkü orada zulüm gören halk sadece Müslüman halk değil, Filistin Ortodoks halkı da aynı durumu yaşıyor. Onun için Kudüs Patriğimiz Theofilos ile destek veriyoruz. Din adamları olarak sadece bunu yapabiliyoruz. Dua ediyoruz. Biz devlet değiliz, siyasi gücümüz yok. Siyasi boyutumuz da yok" dedi.
"TÜRK - YUNAN DOSTLUĞU ÇOK ÖNEMLİ"
Ziyaretten duyduğu memmuniyeti dile getiren Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ise kendisinin de anne ve baba tarafından Selanik'ten gelen bir ailenin torunu olarak Atatürk'ün hemşehrisi olduğunu söyledi. Çalışmalarında 'Önce insan' sloganıyla hareket ettiklerini belirten Bozbey, "Bu nedenle kimseyi inancından, siyasetinden dolayı ötekileştirmiyoruz. Bu ülkede barış ve huzur içinde yaşama sorumluluğunu herkesin görmesi lazım. Bizler bunu görüyoruz. Barış ve huzur içinde mutlu yaşamak istiyoruz. Türk - Yunan dostluğu çok önemli. Özellikle 1999 yılında Gölcük Depremi oldu ama bu deprem belki de Türk - Yunan ilişkilerinde negatif durumu pozitif durum olarak ortaya koydu. Yardıma gelen destekler inanılmaz oldu. Ardından da Yunanistan'daki depreme Türkiye'den destek geldi. Bunlar bizi yakınlaştırdı. Siyasileri çıkarırsanız halk olarak çok yakınız. Son dönemde siyasilerde aslında çok yakınlaştı" diye konuştu.
Gazze'de yaşananlar ile ilgili de açıklamalarda bulunan Bozbey, çocuk, sivil ve kadınların hedef alındığını kaydetti. Irak'ta, Suriye'de ve ülkenin kuzeyinde yaşananların üzüntü verici olduğuna işaret eden Bozbey, annelerin ve çocukların ağlamadığı aç kalmadığı bir dünya olması dileğinde bulundu. Konuşmaların ardından karşılıklı hediyelerin verilmesi ile ziyaret sona erdi.


FOTOĞRAFLI