BURSA, () - BURSA Barosu Başkanı Ekrem Demiröz, Danıştay’ın 146’ncı kuruluş yıldönümü töreninde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Prof. Dr. Metin Feyzioğlu arasında yaşanan gerginliği değerlendi. Demiröz, Başbakanın bu müdahalesinin tüm demokratik değerlere ve ifade özgürlüğüne yapılmış açık bir saldırı olduğunu öne sürerek, "Vesayetlere karşı çıkmakla övünen Başbakanın, herkesi ve her şeyi vesayet altına alma çabasıdır" dedi.
Demöröz, konuyla ilgili düzenlediği basın toplantısında, Danıştay’ın kuruluş yıldönümünde Cumhuriyet tarihi boyunca görülmemiş vahim bir olay yaşandığını belirterek, Başbakanın kürsüde konuşma yapan TBB Başkanı Sayın Metin Feyzioğlu’nu yalan söylemekle ve edepsizlik yapmakla suçladığını hatırlattı.
Demiröz, başbakanın bu müdahalesi tüm demokratik değerlere ve ifade özgürlüğüne yapılmış açık bir saldırı olduğunu iddia ederek, bunun vesayetlere karşı çıkmakla övünen Başbakanın, herkesi ve her şeyi vesayet altına alma çabası olduğu savundu.
'DANIŞTAY'IN AÇIKLAMASI VEHAMETİN SON NOKTASI'
Savunmanın, yargının eşit kurucu unsurlarından olduğunu hatırlatan Demiröz şöyle devam etti:
"TBB Başkanı Metin Feyzioğlu ise savunmayı en üst düzeyde temsil etmektedir. Hiç kimse TBB Başkanına 'sen kimsin ya' diyemez. 'Bunlar oldukça ben buralara bir daha gelmem' hiç diyemez. Bu kurumlar, siyaset odaklarının arzu ettikleri biçimde itip kakabilecekleri makamlar değildir. Bu vahim gelişme iktidar zihniyetinin nerelere varabileceğinin çok somut ve açık bir kanıtıdır. Tören sonrası Danıştay Başkanlığınca yapılan açıklama ise vehametin son noktasıdır. Danıştay Başkanlığı, Sayın Metin Feyzioğlu’nun kendisine tanınan süreyi aşmasından ve siyasi içerikli konuşma yapmasından incindiklerini ifade ediyor. Ne var ki Danıştay Başkanlığı Başbakanın saygısızca müdahalelerinden ve TBB Başkanına hakaretinden hiç de incinmiş görünmüyor. Çünkü açıklamada bu hususa değinilmiyor."
'BURSA BAROSU OLARAK KINIYORUZ'
Demiröz, Danıştay’ın 'Yargı her ülkenin başının belasıdır' diyen ve İdare Mahkemesi kararlarına 'sıkıysa uygulayın' diye meydan okuyan iktidar zihniyetinden incinmiş görünmediğini de öne sürerek şöyle konuştu:
"Başbakan ayrıca Metin Feyzioğlu’nu 'siyaset yapanlara ayar çekmek ve siyaseti dizayn etmeye çalışmakla' suçluyor. Oysa bizzat kendisi yargıyı yok saymaktadır ve ülkeyi bir başka türlü dizayn etmeye çalışmaktadır. Başbakanın yargıya ilişkin tutumu birçok örnekle bilinmektedir. Başbakanın son tavrı tüm demokratik değerlere ve hukukun evrensel ilkelerine karşı bir tavırdır ve savunma mesleğine yapılan bir saldırıdır. Bu saldırıyı Bursa Barosu olarak kınıyoruz ve hukuk-demokrasi mücadelesi yolunda TBB Başkanı Metin Feyzioğlu’nun yanında yer almaya devam edeceğimizi açıkça ilan ediyoruz" dedi.

NG(FK/COŞ) (FOTOĞRAFLI)