MARMARİS'in ilk turizmcilerinden olan 75 yaşındaki Ahmet Urkay, 13 yıl önce açtığı ve 55 yıldır biriktirtiği 5 bine yakın materyalin yer aldığı etnografya müzesini bürokratik engellere kızıp, memleketi Denizli'ye taşıdı. Uyar, kapattığı müzesinin girişine 'Bürokratik engellerden dolayı kapalıyız. Müzeler Genel Müdürlüğü hariç' yazılı bir de pankart astı.
6 okul ile 1 de cami yaptıran hayırsever Ahmet Urkay 40 yıl boyunca biriktirdiği, görerek satın aldığı, Anadolu’yu özellikle gezerek koleksiyonuna dahil ettiği tarihi eserleri sergilemek amacıyla Marmaris’e 13 kilometre uzaklıktaki Çamlı Köyü Taşhan Mevkisi’nde 8 bin 880 metrekarelik ruhsatlı ticari alanı satın aldı. 2001 yılında yapı ruhsatı alarak inşaata başladı. İki yıl sonra yapı kullanma izni için başvurduğunda kot farkının ana yol yerine arka taraftaki dereden alınması gerektiği belirtilerek inşaat mühürlenerek yıkım emri çıkartıldı. Yetkililer 7 bin lira ceza kesti.
Ahmet Urkay yapı tadilat belgesi alarak gerekli düzeltmeleri yerine getirdi. İkinci kontrolde de eksikler bulundu ve onlar da düzeltildikten sonra tekrar yapı kullanma izni için başvurdu. 2011 yılı Haziran ayında Muğla Özel İdaresi İmar ve Kentsel İyileştirme Müdürlüğü ekipleri, etnografya bölümünde yapılan tavan ile asma katın yıkılarak eski haline getirilmesini isteyerek bu bölümü mühürledi. Urkay, 11 yıl boyunca yılda en az 10-12 kez Muğla’ya Özel İdare'ye gittiğini ve artık mevzuattan bezdiğini, kendisine ticari bir mekan yapmayıp geleceğe kültür mirası bırakmak istediğini ama devletin kendisine bu konuda madalya verecek yerde engellediğini belirtti.
DENİZLİ’YE TAŞINDI
Kasıtlı bürokratik engellerle kendisini küstürdüklerini belirten Urkay, kendi adını taşıyan müzesini Denizli’ye taşıma kararı aldı. Uyar, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait arkeolojik ve etnografik 5 binin üzerinde tarihi eser bulunan ve Marmaris’e denizden gelen turistlerin de tur otobüsleriyle taşınarak ziyaret ettiği müzesini geçen ay kapattı. Uyar, müzeyi memleketi Denizli’ye taşımak için bakanlıktan gerekli izinleri de aldı. Müzedeki eserlerin büyük bölümü 6 TIR’la Denizli’ya taşındı. Uyar, kapattığı müzesinin girişine 'Bürokratik engellerden dolayı kapalıyız. Müzeler Genel Müdürlüğü hariç' yazılı bir de pankart astı.
YENİ MÜZENİN PROJELERİ ÇİZİLİYOR
Uyar, "Denizli Karahayıt Beldesi’nde 106 dönüm arazi satın aldım. Bunun 40 dönümü yola terkedildi. Kalan 66 dönüm üzerine yeni bir müze yapacağım. Şu anda projeleri çiziliyor. Bir seneye yakın sürer. Marmaris’teki müze içindeki bazı eserlerin bir kısmını ev ve otelime taşıdım. Bir kısmını Denizli’deki yerlerime götürdüm. Bir bölümü ise halen Marmaris’te duruyor" dedi.

MS(İÖ/SS) (FOTOĞRAFLI)