Bayram BULUT/DİYARBAKIR, () - HAK-PAR Genel Başkanı Kemal Burkay, Kürt sorunun savaş ile çözülmediğinin anlaşıldığını belirterek, "Abdullah Öcalan da söyledi. Artık silahlarla bir sonuca varılamaz, siyaset zamanıdır. Yurt dışındakiler orda, yurt içindekiler burada silah bırakmalı. Dağdan inenler cezaevine girmemeli evlerine rahat gidebilmeli ve siyaset yapabilmeli. Devlet bunun yasal zeminini hazırlamalı" dedi.
Partisinin Diyarbakır il kongresinde konuşan Kemal Burkay, 89'uncu ölüm yıldönümünde Şeyh Sait ve arkadaşlarını saygı ile anarak, çözüm süreci ve çocuklarının dağdan inmesini isteyen ailelerin durumunu değerlendirdi. PKK'nın 30 yıllık silahlı mücadelesinde artık yanlış ve doğrularını tartışmadıklarını belirten Burkay, "Ama sonuç şu noktaya gelindi ki, savaş ile sorun çözülmüyor" dedi.
Son olarak 1.5 yıldır silahların sustuğunu, bir barış ve çözüm süreci yaşandığını belirten Kemal Burkay, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Silahla bir yere varılamayacağı kanısındaydık ve sonunda PKK de aynı noktaya geldi. Nitekim PKK'nın lideri Abdullah Öcalan da son olarak söyledi: 'artık silahlarla bir sonuca varılamaz, siyaset zamanıdır.' Güzel, madem böyle PKK silahları bırakmalı artık. Gençleri, çocukları dağa götürmemeli. Son zamanlarda Diyarbakır'da çocukları dağa giden anne ve babaların eylemlerini doğru bulduk ve haklı bulduk ve destekledik. Madem ki böyle bir süreç başladı silahları tümden bırakmak için, o zaman neden bu çocukları gençleri dağa götürüyorsunuz?"
"DAĞDAN İNENLER, SİYASET YAPABİLMELİ"
Kemal Burkay, PKK'lıların silah bırakmasının da çözümü getirmeyeceğini, devlet ve hükümetin dağdan inecekler için yasal zemini oluşturması gerektiğini söyledi. PKK'nı silah bırakmasının nasıl olacağına ilişkin de Burkay şöyle dedi:
"Bunu da öteden beridir söyledik. Sınırın öte tarafına gitmeye gerek yok. Sınırın bu tarafındakiler burada bırakmalı, sınırın öte tarafındakiler orda bırakmalı. Serbestçe inmeli, gelmeli. Yurt dışındakiler dönmeli. Cezaevindekiler çıkmalı. Hükümet, devlet bunun için yasal zemini oluşturmalı. Eğer bir genel afsa, bir kısmi afsa, bunu yapmalı. Mutlaka dönenler serbestçe evlerine girmeli. Hapse girmemeli, serbestçe siyaset yapabilmeliler. Siyaset yapmak için çok sayıda yer var, belediyeler, partiler var, her türlü olanaklar var. Her iki taraf bunun için uygun adımlar atmalı. Silahlar gerçekten susmalı, PKK silah bırakmalı ve siyasetin önü açılmalı."
"FEDERAL BİR ŞEKİLDE YAŞAMAYA VARIZ"
Kemal Burkay, federasyon görüşünü savunduklarını, bunu beceremeyen Irak'ın parçalandığını, Suriye'nin iç savaşa sürüklendiğini belirtirken de şunları söyledi:
"Ortadoğu'da olup bitenler, İran'ı da tehdit ediyor, Türkiye'yi de tehdit ediyor. Artık yeni bir çağa giriyoruz ve bunun gereğini yapmak lazım. Biz Türk tarafından da bunu bekliyoruz. Çağa uygun bir adım, cesur bir adım, pasif adımlar değil, ufak-tefek adımlarla Kürtler'i oyalamak mümkün değil. Bu ülkeyi demokratik ülke yapmak zor değil. Biz Türkiye'de Türk halkıyla barış içerisinde, federal bir şekilde yaşamaya varız. Ama bunun gerçekleşmesi de Türk Devleti'nin tutumuna bağlıdır. Yeni bir politikaya bağlıdır, biz umut ediyoruz ve bekliyoruz ki, Türkiye Devlet kurumları; iktidarı, muhalefeti ve diğer kurumlarıyla, bunu başarabilsin. Bu olursa daha fazla acı çekmeden, daha fazla bedel ödenmeden özgürce yaşamayı becerebiliriz. Böylesine demokratik bir sistem kurabiliriz."

FOTOĞRAFLI