BURDUR'un Altınyayla İlçesi'nde, ateşli silahla öldürülen vaşağın, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Veterinerlik Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı tarafından anatomi dersinde kullanılmak üzere iskeleti oluşturuldu.
Gölhisar Orman İşletme Müdürlüğü'ne bağlı orman muhafaza memurları tarafından 9 Kasım'da Altınyayla İlçesi'nde karayolu kenarında, silahla vurulmuş halde bulunan vaşak, MAKÜ Veteriner Fakültesi'nde anatomi dersinde kullanılmak üzere Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü'nden alındı. İskeleti oluşturulan vaşağın anatomi dersinde kullanılacağını belirten MAKÜ Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mümtaz Nazlı, 9 Kasım'da bulunan vaşağın 12 Kasım'da veteriner fakültesine getirildiğini söyledi.
ANATOMİ DERSİNDE KULLANILACAK
Vaşağın iç organlarının zarar gördüğünü tespit ettiklerini anlatan Prof. Dr. Nazlı, "Tüfekle vurulduğunu tespit ettiğimiz vaşağın kemiklerinin anatomi dersinde kullanılmasına karar verdik. Anatomi hocalarımız vaşağın kemiklerini birleştirerek iskeletini ortaya çıkardı. Kemirgengillerden olan vaşağın iskeleti veteriner fakültemize gelen öğrencilerin dersleri için uygulama salonuna konuldu" dedi.
KAYNATILARAK ETLERİ AYRIŞTIRILDI
Veteriner Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Özcan Özgel ise vaşağın kemiklerinin kontrollü olarak kaynatılarak etinden ayrıldığını söyledi. Kemiklerin bir kısmının ise özel sıvılar içerisinde bekletilerek etten ayrıldığını vurgulayan Prof. Dr. Özgel, şunları kaydetti:
"Kemiklerin içerisindeki boşluklardan teller geçirildi. Ön ve arka bacak kemikleri silikon yardımıyla birleştirildi. Hayvan küçük olduğu için sıkıntı yaşamadık. Kemikleri eksiksiz şekilde tamamladık ve iskeleti oluşturduk. İskeleti yaklaşık 1 haftalık çalışmanın ardından tamamladık. Öğrenci arkadaşlarımızın farklı türlerin kemiklerini görmelerini sağlamak için uygulama salonumuza koyduk."