Mesut MADAN/ BURDUR, () - YUNANİSTAN'dan gelerek Burdur'da Doğa Tarihi Müzesi olarak restore edilen Kavaklı Rum Kilisesi'nde ayin düzenlemek isteyen Ortodokslara, restorasyon bitmediği gerekçesiyle içeri girmelerine izin verilmedi. Müzeyi tek başına gezen Pisidya Metropoliti Sotirios Trambas, kilisede hayvan fosilleri sergilendiğine dikkati çekerek, "Hıristiyan bir ziyaretçi kilisenin içinde hayvan fosillerini gördüğü zaman şoke oluyor. Caminin içinde fosil olsa siz Müslüman olarak gidip orada dua eder misiniz?" diye sordu.
Yunanistan'daki Pisidya Metropoliti Sotirios Trambas başkanlığındaki 40 Ortodoks, Zafer Mahallesi'ndeki Kavaklı Rum Kilisesi'nde ayin düzenlemek için Burdur'a geldi. Rahip ve rahibelerin de aralarında bulunduğu Yunan grup, Sagalassos Antik Kenti'ni gezdikten sonra Burdur Belediye Başkanı CHP'li Ali Orkun Ercengiz'i ziyaret etti. Başkan Ercengiz, konuklarını Piribaşlar Evi'nde kabul etti. Türkiye ve Yunanistan'ın aynı suyun iki yanında bulunan komşular olduğunu belirten Başkan Ercengiz, "Her iki topluluk arasında kan bağları var. Sadece inançlarımızdan dolayı ayrışmamalıyız. İç içe geçmiş büyük bir yapı içerisindeyiz" dedi.
RESTORASYON NEDENİYLE GİREMEDİLER
Grup daha sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Doğa Tarihi Müzesi'ne dönüştürülen ve halen restorasyonu devam eden Kavaklı Rum Kilisesi'ne geçti. Ayin düzenlemek isteyen Ortodokslar, müze kapalı olduğu için içeri giremedi. Müzeyi gezmek istediklerini belirten gruba, Burdur Arkeoloji Müzesi Müdürü Hacı Ali Ekinci restorasyonun devam ettiğini, bu nedenle isteklerini yerine getiremeyeceklerini söyledi.
FOSİLLER ZARAR GÖREBİLİR
Müzenin Ramazan Bayramı'ndan sonra açılacağını anlatan Ekinci, "İçeride fosiller açıkta bekliyor. 1 milyon 800 bin yıl öncesine ait fosiller. Gezi sırasında zarar görebilir. Bu nedenle içeri girilmesine kesinlikle izin vermiyoruz" dedi.
METROPOLİTİN GİRİŞİNE İZİN VERİLDİ
Ekinci ve Başkan Ercengiz arasındaki görüşme sonucu müzeye sadece Pisidya Metropoliti Trambas'ın girmesine izin verildi. Metropolit Sotirios Trambas ve Belediye Başkanı Ercengiz müzeye girerken, diğer ziyaretçiler Ekinci eşliğinde müzenin çevresini gezerek bilgi aldı. Daha sonra gazetecilere açıklama yapan Metropolit Trambas, ataları Burdur'dan Yunanistan'a gelenlerden kilise hakkında bilgi aldığını, bu nedenle ziyaret etmek istediğini söyledi. Kilisenin restore edilmesinden dolayı mutlu olduğunu kaydeden Trambas, "Keşke içerisi de tamamlanmış, tam orijinal şeklini bulmuş olsaydı. Saygıyla çalışmışlar. Çok güzel bir restorasyon olmuş" dedi.
KEŞKE İÇİ BOŞ OLSAYDI
Kilisenin müzeye dönüştürülmesini değerlendiren Trambas, şöyle konuştu:
"İçeride hayvan fosilleri var. Hıristiyan bir ziyaretçi kilisenin içinde hayvan fosillerini gördüğünde şoke olur. Şöyle bir düşünün; caminin içinde fosil var, siz Müslüman olarak gidip orada dua eder misiniz? Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilmiş kiliseler var. Onlar tam orijinal şekline dönüştürülmüş. Antalya'ya milyonlarca turist gidiyor. Orada da kiliseler var. Bunlardan Demre'deki Noel Baba Kilisesi de müze olarak restore edilmiş ama içi boş. Aynı şekilde burası da boş olsaydı çok daha güzel olacaktı. Milyonlarca insan buraya gelip, Demre'de olduğu gibi bu müzeyi gezecekti. Herkesin hür iradesine saygı duymalıyız. Propaganda yapacak halimiz yok. Böyle bir şey düşünmüyoruz."
Grup Arkeoloji Müzesi'ni gezdikten sonra Burdur'dan ayrıldı.

FOTOĞRAFLI