GÖREV için gittiği Suriye'de, kaçırılan Milliyet Gazetesi Foto Muhabiri Bünyamin Aygün için meslektaşları İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Trabzon'da eş zamanlı toplandı. Ortak bir metinle basın açıklaması yaparak tüm yetkilileri Bünyamin Aygün'ün özgürlüğüne kavuşması için göreve çağrıldı

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) önderliğindeki basın açıklamasına G9 Gazeteciler Platformunun içinde olduğu, Ankara Gazeteciler Cemiyeti, Çağdaş Gazeteciler Derneği, Avrupa Gazeteciler Birliği Türkiye Temsilciliği, Parlamento Muhabirleri Derneği, Türkiye Gazeteciler Sendikası, Radyo Televizyon Gazetecileri Derneği ve Türkiye Haber Kameramanları Derneği destek verdi. Açıklamaya CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin ve AK Parti Gümüşhane Milletvekili Feramuz Üstün'de katıldı.

Bünyamin Aygün'ün serbest bırakılması için eş zamanlı yapılan basın açıklaması için meslektaşları İstanbul ve Ankara'da Milliyet gazetesi önünde, İzmir'de Cumhuriyet Meydanı'nda, Antalya'da Cumhuriyet Meydanı'nda ve Trabzon'da ise Gazeteciler Cemiyeti önünde buluştu.

Milliyet Gazetesi'nin Ankara Bürosu önünde toplanan gazeteciler, ellerinde Türkçe ve İngilizce yazılı 'Gazeteciler hedef değildir', 'Gazetecileri serbest bırakın', 'Bünyamin Aygün'ü istiyoruz' dövizleri taşıyarak basın açıklamasına destek verdi.

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) Başkanı Rıza Özel, diğer illerde de eş zamanlı yapılan ve tek metin olarak hazırlanan basın açıklamasını okudu. Özel, tek acı haber yapmak, kamuoyuna bilgi vermek olan gazetecilerin Suriye'deki çatışmalar sürerken uluslararası hukuka uymayan şekilde kaçırıldığını hatırlatarak, "Meslektaşlarımız Suriye'de, hedef alınıyor, tutsak ediliyor" dedi.

Aylardır cebinde sarı basın kartı taşıyan Bashar Kadumi'den de haber alınamadığına dikkati çeken Özel, şunları söyledi:"Bugün hemen yanı başımızdaki Suriye, gazeteciler için dünyanın en tehlikeli bölgesi haline gelmiştir. Suriye'de 2011 Mart ayından bu yana 25 gazeteci hayatını kaybetti. Bünyamin Aygün gibi onlarca gazetecinin tutsak olduğu biliniyor. Bashar Kadumi gibi onlarcası da kayıp. Bizler, günlerdir umutla Bünyamin'den gelecek iyi bir haber bekledik hatta bir süre sessizliğimizi koruduk. Bu süre zarfında Milliyet Gazetesi'nin çabalarını da takdirle izledik. Ancak tüm girişimlerin sonuçsuz kalması ve geçen 27 gün bizi meslektaşımızın hayatı ve sağlığı konusunda da endişeye sevk ediyor. Bünyamin Aygün'ün, ailesine, sevenlerine ve biz meslektaşlarına bir an evvel kavuşması için yetkililerden yardım bekliyoruz. Arkadaşımızın acil olarak özgürlüğe kavuşması için başta hükümetimiz ve Dışişleri Bakanlığı'nı göreve çağırıyor, muhalefet partilerini de bu çabaya ortak olmaya davet ediyoruz.Suriye'deki eli silahlı tüm gruplara hatırlatıyoruz: Gazeteciler, tarafsızdır. Tek çabaları kamuoyunun bilgi almasıdır. Canları pahasına boynunda makina, omuzunda kamera taşıyan meslektaşlarımız, Suriye'deki masum halkın yaşadıkları dramı dünyaya duyurmak için çalışmaktadır. Bünyamin Aygün, düşman değildir. Gazeteciler hedef değildir. Lütfen Bünyamin Aygün'ü serbest bırakın.Bu açıklamayı Türkiye Foto Muhabirleri Derneği olarak pek çok meslek örgütünün de desteği ile İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya ve Trabzon'da aynı anda ortak bir metinle yapıyoruz. Burada şuan bizimle birlikte açıklamamıza ortak olan diğer meslek örgütleriyle birlikte her gün bıkmadan daha yüksek sesle 'Bünyamin'in özgürlüğü için haykıracağız.' Dileğimiz Bünyamin Aygün için bu yaptığımız son açıklama olur. Bünyamin Aygün, düşman değildir. Gazeteciler hedef değildir. Lütfen Bünyamin Aygün'ü serbest bırakın. Bünyamin Aygün'e özgürlük istiyoruz.Tüm yetkililerin meslektaşımız için daha fazla çaba göstermesini istiyoruz."

Bu arada açıklamada, Bünyamin Aygün için sosyal medyada sürdürülen çağrılara da, tüm kamuoyundan "#BünyaminAygünserbestbırakılsın" ve "#freebünyamin" hashtagları ile sosyal medyada süren çağrılara destek verilerek canlı tutulması istenildi.

Avrupa Gazeteciler Birliği Türkiye Temsilcisi Doğan Tılıçda yaptığı açıklamada, Bünyamin Aygün gibi dünyanın dört bir yerinden Suriye'ye giden 50'ye yakın gazetecinin esir tutulduğunu bildirdi. Tılıç, Aygün ve diğer gazetecilerin serbest bırakılması için tüm Avrupa ülkelerinde de bugünden itibaren basın açıklamaları ve protesto gösterilerinin yapılacağını söyledi.