BU yıl 83'üncüsü açılan İzmir Enternasyonel Fuarı'na 10 yıldan bu yana katılan Ayvalık Sabuncusu, rengarenk meyve şekilli sabunları ile ilgi çekiyor.
Fuar 1'nci Hol'de stant açan Nihat Özer'in üzüm, karpuz, kavun, şeftali, erik, kayısı, armut ve muz görünümlü sabunlarını gerçeğinden ayırmak çok zor. Haremdeki cariyelerin, padişahın huzuruna çıkmadan önce bu meyve şeklindeki sabunlarla yıkandığını söyleyen Özer, şöyle dedi:
"Harem ağasının talimatı ile sabuncu başı tarafından cariyelere sabun verildiğinde, cariyeler mis kokulu sabun çeşitleriyle yıkanıp, padişahın huzuruna çıkmak için hazırlanırdı. Odalarda bu sabunun bulunması ve baş köşelerde sergilenmesi bir cariye için gurur ve prestij unsuru olduğundan bu mis kokulu sabunlara 'cariye sabunları' da denilirdi. Padişah kızlarının çeyizlerinde ve sonrasında genç kızların çeyizlerinde de hamam tası içinde çok değerli bir süs eşyası olarak tarihte yerini almıştır. Bu günlerde dahi genç kızların çeyizlerinde hamam tası koyma adeti bu alışkanlıktan gelmektedir. Gelin hamamına davette, bu sabunların kullanılması ayrı bir prestij kaynağı olmuştur."
Nihat Özer, bazı kişilerin sabunları gerçek meyve zannettiğini, bunların tanesinin 1.5- 2.5 liradan satıldığını, ayrıca standında doğal ve mineral tuzların da bulunduğunu belirtti.

FOTOĞRAFLI