BULGARİSTAN’da ırkçı grupların Filibe kentinde Türkler'in oturduğu bölgelerdeki camii ve işyerlerine yönelik saldırılar Edirne'deki Bulgar Sveti George Kilisesi Rahibi Aleksander Çıkırık tarafından kınandı. Rahip Çıkırık, ibadet yerlerine saldırarak sansasyon yaratmak isteyen gruplara, parlamentoda siyaset yaparak seslerini duyurmalarını önerdi.
Edirne Bulgar Sveti George Kilisesi Rahibi Aleksander Çıkırık, ibadet yerlerine saldıranların kabul edilemez bir hata olduğunu söyledi. Çıkırık, şöyle dedi:
"Yıllardır burada kardeş gibi yaşıyoruz. Öncelikle bu saldırıyı düzenleyenleri Edirne’ye davet ediyorum. Burada nasıl kardeşçe yaşadığımızı görsünler. Seslerini duyurmak için camii ve kilise gibi ibadet yerlerine saldıranların affedilemez bir hata yapıyorlar. İbadet yapmak için gelen insanları korkutarak seslerini duyurmaya çalışanları kınıyorum."
Balkan Göçmenleri Derneği Başkanı Zülfikar Hacıoğlu da, Bulgaristan’ın çeşitli kentlerinde ibadethanelere yapılan saldırıyı hoşgörü ile karşılanamayacağını anlatırken, "Son zamanlarda Bulgaristan’ın Filibe kentinde Muradiye Camiine yapılan saldırıyı kınıyoruz. Bu tür olayların iki ülke arasındaki ilişkilere zarar vereceğini düşünüyoruz" dedi. 
Geçen Cuma günü, Bulgaristan’da camilerin başmüftülüğe iadesini protesto eden yaklaşık 2 bin kişilik ırkçı grup, Filibe’deki Murad Hüdavendigar Camii'ne molotof kokteyli atarak, Türkler'e ait bazı iş yerlerine saldırılarda bulunmuştu. Filibe’deki gösteride en önde büyük haçlar taşıyan papazlar yürümüştü.