Özcan ÇİRİŞ/BİTLİS, ()-BİTLİS’in Güroymak İlçesi'ndeki Budaklı Kaplıcası'nın ekonomiye kazandırılması için kaymakamlık çalışma başlattı. Yapılan jeolojik araştırmalar sonucunda su sıcaklığının belli bir mesafaden sonra 180 dereceye kadar yükseldiğini belirten Kaymakam Çağlayan Kaya, suyun değerlendirilmesi için birçok proje hazırladıklarını söyledi.
Güroymak'a 8 kilometre uzaklıkta ve yıllardır atıl durumda olan Budaklı Kaplıcası, kaymakamlık tarafından yapılacak projelerle ekonomiye kazandırılacak. Saniyede yaklaşık 35 litre ve 40 derece sıcaklığında suyun çıktığı kaplıcayı değerlendirmeyi amaçladıklarını belirten Kaymakam Çağlayan Kaya, "Yapılan fizibilite çalışmalarında 150 metreye kadar sondaj yaparak yaklaşık 180 derece sıcaklığında suya ulaştık. Suyu değerlendirmek için çeşitli projeler hazırladık" dedi.
TERMAL OTEL KURULACAK
Şifalı suyun değerlendirilmesi için ilk önce termal bir otel kurmayı hedeflediklerini ifade eden Kaymakam Kaya, "Bu bölgede termal bir otele büyük bir ihtiyaç var. Birkaç iş adamımızla görüştük. Onlardan da çok ciddi fikirler aldık. Yap, işlet, devret modeliyle bir otel yapacağız. Suyun analizini Sağlık Bakanılığı’nda yaptırdık. Analizde çıkan sonuçlar tamamen olumlu. Kükürt oranı çok fazla olduğu için sedef hastalığından tutun eklem ağrılarına, romatizmaya kadar birçok hastalığa faydasının olduğu yönünde raporlarımızı aldık. Ayrıca projelerimiz arasında ısıtmalı seralar var. Bu konuda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı yetkilileri ile görüşüp projelerimizi sunduk. Projemiz kabul edilirse kışın eksi 30-35 derecede bile sebze üretebileceğiz" dedi.
SICAK SUDA BALIK YETİŞTİRİLECEK
Kaymakam Kaya, önemli projelerinden birinin de sıcak suda balık yetiştiriciliği olduğuna dikkat çekerek, Türkiye'de sadece Adana'da yetiştirilen Tuliba balığını yetiştirmeyi hedeflediklerini söyledi. Kaya, "Bununla ilgili sıcak su balık çiftlikleri oluşturacağaz. Bunu dünyada İzlanda yaparak Tuliba balığı yetiştiriyor. Türkiye'de ise Adana'da soğuk suda bu balıklar yetiştiriliyor. Bu balık dünyanın en lezzetli balığı. Somun balığıyla eş değerdedir. Ekonomik olarak çok ciddi getirisi olan bir balık türü. Bunun da projesini hazırladık. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na sunduk. 200-300 bin TL destekle hayata geçirilebilir" dedi.