Erol AKKIR/ANTALYA, () - GAZİANTEPLİ 40 yaşındaki Murat Savaş Uygur'un 7 yıl önce böbrekleri iflas etti, ardından işini kaybetti, eşinden ayrıldı. Uygur, arkadaşı M. Emin Çakırtaş'ın bağışladığı ve Antalya'da yapılan böbrek nakliyle hayata tutundu. Arkadaşına böbreğini bağışlayıp hayata bağlayan 44 yaşındaki M. Emin Çakırtaş, "Bağış nedeniyle vücutta oluşan yara izi, bağışçının bir ömür boyu taşıyacağı insanlık madalyasıdır" dedi.
Gaziantep'in Nizip İlçesi'nde mali müşavirlik yapan Murat Savaş Uygur, 8 yıl önce mide ve bağırsak şikayetleri nedeniyle gittiği hastanede böbrek yetmezliği olduğunu öğrendi. Teşhisin ardından Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne sevk edilen Uygur, burada yüksek tansiyona bağlı glomerülonefrit tanısıyla böbreklerinin yüzde 50'sini kaybettiğini öğrendi ve ilaç tedavisine başladı.
BİR ANDA HAYATI ALT ÜST OLDU
İlaç tedavisine rağmen böbrekleri iflas eden ve ardından 6,5 yıl diyalize giren Uygur, "Diyalize başladıktan sonra çalıştığım işyerinden çıkartıldım, kendi büromu kurdum. Evliliğim sona erdi. Üst üste yasadığım sorunların beni yaşamdan soyutlamasına izin vermedim. İş ve sosyal yaşantıma devam ettim. Hep olumlu düşündüm" dedi.
ARKADAŞI EL UZATTI
Uygur'a yine Nizip'te esnaf olan arkadaşı M. Emin Çakırtaş elini uzattı ve böbreğini bağışladı. Antalya'daki Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Organ Nakli Merkezi'nde, merkezin müdürü ve cerrahi sorumlusu Doç. Dr. Ayhan Dinçkan ve ekibi tarafından 1 ay önce gerçekleştirilen operasyonla M. Emin Çakırtaş'ın böbreği, başarılı bir şekilde Murat Savaş Uygur'a nakledildi.
Doç. Dr. Ayhan Dinçkan, hastaların taburcu olduktan sonra rutin takiplerinin yapıldığını, son yapılan testlerin alıcı Uygur'un tüm değerlerinin normal olduğunu gösterdiğini söyledi. Doç. Dr. Dinçkan, hem böbrek bağışında bulunan Çakırtaş'ın hem de alıcı Uygur'un sağlıklı olduğunu, herhangi bir sorun bulunmadığını belirtti.
İNSANLIK MADALYASI
Bağışçı Çakırtaş, "Çok sevdiğim ve değer verdiğim sevgili arkadaşım Murat Savaş Uygur'a bir bağış, bir lütuf olarak değil insanlık görevi olduğunun bilinciyle bir böbreğimi bağışladım" dedi. Ameliyat sonrası vücudunda oluşan yaradan gurur duyan Çakırtaş, şunları dile getirdi:
"Yaraları olur insanların, bir kavgada ya da bir kazada, hiç beklenmedik bir anda başına gelen bir hastalıktan ötürü. Yaraları olur bazı insanların ve bir ömür boyu taşımak zorunda oldukları izleri olur. O yara izlerine bakarken kimi zaman insan dehşete kapılır, bazı insanlar utanır bazıları hatırlamak bile istemez o yara izine sebebiyet veren olayı. Kimisi de gururla bakar yara izine, çünkü insanlaştırmıştır o yara onu. Bağış nedeniyle vücutta oluşan yara izi bağışçının insanlık madalyasıdır, bir ömür boyu taşıyacağı."

EA(SU/AK) (FOTOĞRAFLI)