Sürücü adayları ve sürücülerde aranacak sağlık şartlarına dair  yönetmelikte yapılan değişikliğe göre, zeka geriliği (IQ düzeyi 79 ve altı),  bunama sorunu, duygu ve heyecanı düşünceyi bozan sürekli bir hastalığı olanlar  sürücü belgesi alamayacak. Daha önce sürücü belgesi verilmesi uygun  görülmeyen bazı kalp damar hastalarına, uzman doktor kanaatine göre sürücü  belgesi verilebilecek. Ağır derecede obstrüktif uyku apnesi veya orta  derecede apne ile gündüz uyuklama hali tespit edilenler, tedavi görmeden sürücü  belgesi alamayacak.
 
"Sürücü Adayları ve Sürücülerde Aranacak Sağlık Şartları ile  Muayenelerine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" Resmi  Gazete'de yayımlandı. 
 
Buna göre, sürücü ve sürücü adaylarının muayeneleri, Sağlık  Bakanlığına ve üniversitelere bağlı sağlık tesisleri, aile sağlığı merkezleri ve  Sağlık Bakanlığınca ruhsatlandırılan özel sağlık kuruluşlarında görevli tabip  veya uzman tabip tarafından yapılacak ve sağlık raporu düzenlenecek. 
 
Tabiplerce verilen sağlık raporlarında tabibin kaşe ve imzası  bulunacak. Tabiplerce verilen raporların gerçeğe uygun olmadığının tespiti  halinde bu raporlar geçersiz sayılacak ve sorumlular hakkında Cumhuriyet  Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulacak. Bu tabipler bir daha sürücü adayları  ve sürücüler için sağlık raporu veremeyecek. 
 
Tabip tarafından, sürücü veya sürücü adayının yapılan genel  muayenesinde, işitme kaybı, günlük hayatı kısıtlayan denge problemi, baş dönmesi  nedeni olabilecek bir hastalık, uyku bozukluğu, malign tümör hikayesi, eklem  hareketlerinde kısıtlama, ekstremite noksanlığı, kas, tendon ve bağ lezyonları,  hipoglisemiye yol açabilecek ilaç kullanılan diyabet hastalığı, kalp-damar  hastalığı, organ yetmezliği, santral sinir sistemi hastalıkları, periferik sinir  sistemi hastalıkları, epilepsi, kas hastalıkları, ruh hastalığı (ağır akıl  hastalığı, zeka geriliği, demans, kişilik bozukluğu, ağır davranış bozukluğu),  alkol bağımlılığı, psikotrop madde bağımlılığı, görme değerlendirmesi yapılacak. 
 
Muayene sonucunda, sürücülüğe engel hali tespit edilen veya hakkında  karar verilemeyen sürücü ya da sürücü adayının muayene bulguları ve sevke neden  olan uzmanlık muayenesi hariç sürücü belgesi alabileceği sağlık raporunda  belirtilecek ve ilgili uzman tabiplere gönderilecek. İlgili uzman tabipler  tarafından sürücü/sürücü adayının muayenesi yapılarak sağlık raporu verilecek. Bu  durumda, ilk muayene sonucunu gösteren sağlık raporu ve uzman tabipler tarafından  düzenlenecek sağlık raporu birlikte geçerli olacak. 
 
Kişinin, adına düzenlenen rapora itirazı, raporun verildiği ilin il  sağlık müdürlüğüne yapılacak. Sürücü adayı veya sürücünün sağlık şartları  nedeniyle araç kullanması belirli şartlara bağlanmış ise bu şart kod numarasıyla  sağlık raporuna yazılacak. 
 
Sürücünün sağlık şartları ile araçta bulunması gereken özel  tertibatlara ilişkin kod numaraları, sürücü ve araçlara ilişkin kod tablosuna  uygun olarak sürücü belgesi ve araç tescil belgesinin ilgili bölümüne yazılacak.