MUĞLA’nın Marmaris İlçesi'nde, çevreci eylemleriyle tanınan 59 yaşındaki İmdat Avcı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın kızlı-erkekli öğrenci evleriyle ilgili sözlerine tepkilere ve Gezi Parkı ile ODTÜ olaylarına çevre temizliğiyle destek vermek için yollara düştü. Avcı, 60 kilometrelik Marmaris- Muğla karayolunun her gün bisikletiyle giderek, temizleyecek.
Çevreci İmdat Avcı, 30’uncu çevre eylemine ön ve arkasında, 'Her yer ODTÜ, her yer direniş. Her yer Taksim, her yer tertemiz. Gezi olaylarında kamuoyuna sesimin duyulmasını engelleyen Marmaris Belediyesi’ndeki diktatörlüğe hayır. Selam olsun kızlı-erkekli direnişçilere' sloganları yazılı tişörtünü giyerek başladı. Sabah bisikletiyle yola çıkan Avcı, 60 kilometrelik Marmaris- Muğla Karayolu boyunca çöpleri toplayacak. Temizlik süresince öğle yemeğini de yanında götürecek olan Avcı, akşamları ise tekrar evine dönecek. Avcı’nın toplayıp, üzerine 'çevreci sloganlar' yapıştırıp, yol kenarına bırakacağı çöpleri belediyeler, belediye sınırları dışında ise Karayolları ekipleri ve muhtarlıklar imha edilmek üzere alacak.
Avcı, 30’uncu eyleminin gerekçelerini ise şöyle anlattı:
"İstanbul’da Gezi Parkı protestolarına destek vermek için 8 Temmuz’da Marmaris’teki yerleşik yaşayan yabancı kadınlarla koylarda temizlik yapmıştık. Fakat çöpleri Marmaris’e getirirken belediye bizim önümüzü kesmiş ve yat limanına çöplerin çıkartılmasını istememişti. Zabıtalar teknenin önüne ağ gererek motoru durdurunca, kadınlar denize atlayıp, yüzerek çöpleri limana çıkarmıştı. Sonrasında teknemi 3 ay Marmaris Limanı’na sokmadılar. Bu birinci neden. İkincisi ODTÜ olayları ve üçüncüsü de hükümetin aldığı yeni karar olan kız ve erkek öğrencilerin aynı evde kalmamaları kararı. Türkiye’deki her konuya duyarlıyım. Bunu bağırıp çağırmadan protesto ediyorum. Özellikle kız-erkek olayına duyarlılığımı ortaya koyarak onlara selam gönderiyorum."
26 senedir Marmaris’te kara ve denizde çöp topladığını belirten Avcı, bu çalışmalar sırasında bugüne kadar içi boş 33 çanta, 40 cüzdan, 1 tabanca, 1 para kasası, 13 bıçak bulduğunu da belirtip, "Kasa ve silahlara el sürmedim. Jandarmaya haber verdim. Onlar gelip aldı" dedi.


--- KUTU ----

İmdat Avcı Kimdir?
Asıl adı İmbat olan İmdat Avcı 1954 Artvin, Yusufeli’nde doğdu. 1982 yılında Marmaris’e yerleşti. Karacasöğüt'te çalıştığı teknenin mutfak çöplerini denize atınca köylüden yediği dayak sonunda en çetin çevreci oldu. Bugüne kadar Marmaris'te çevre uğruna 29 eyleme imza attı. Yanan ormanlık alanları yeniden yeşillendirmek için 3 bin fidan dikti. Daha önce kendini ağaca ve açık denizde kanalizasyon kanalına zincirleme, iki kez açlık grevi, iki kez de kendini yakmak, bir defa da parmağını kesme gibi eylemlere kalkıştı. Çevrecileri protesto için fare zehiri içti. Dördü, Muğla, Gökova ve Çetibeli, 3’ü Datça, 1’i de Yalancı Boğaz’a kadar olmak üzere çöpleri temizledi. Teknesiyle, çeşitli nedenlerle tanınmış bazı yazar ve kişilere karşı, 3 ayrı eyleme de imza attı.