BREZİLYA'nın Mersin Fahri Konsolosu Cengiz Sönmez, geçen yıllarda İsrail'in Lübnan'ı bombalaması sırasında 30 bin Brezilya vatandaşının tahliyesiyle ilgili yaptığı üstün çalışmalar nedeniyle Brezilya donanmasının Tamandare Üstün Hizmet Liyakat Nişanı'na layık görüldü.
Hilton Oteli'nde gerçekleşen törene Brezilya Ankara Büyükelçisi Antonio Luis Espinola Salgado, Mersin Vali Yardımcısı Ayhan Bayhan, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hayrettin İmren, Liberal Fırkateyni Komutanı Amiral Jose Andrade de Banderia Leandro, Brezilya Türkiye Ataşesi Alan Kardec Mota ile çok sayıda yerli ve yabancı davetli katıldı.
Brezilya yerel mutfağından yemeklerin ikram edildiği törende İstiklal Marşı ve Brezilya Milli Marşı okundu. Liberal Firkateyni Komutanı Amiral Jose Andrade de Banderia Leandro, Tamandare nişanının Brezilya vatandaşı, sivil, askeri vatandaşların yanı sıra uluslararası alanda Brezilya Deniz Kuvvetleri'nin tanıtılmasına katkı veren kurum ve kuruluşlara verildiğini, bu anlamda Türkiye'de ilk kez Fahri Konsolos Cengiz Sönmez'in yaptığı başarılı çalışmalar nedeniyle nişana layık görüldüğünü söyledi.
NİŞANI BÜYÜKELÇİ TAKTI
Amiral Leandro'nun konuşmasının ardından Büyükelçisi Antonio Espinola Salgado, Cengiz Sönmez'e Tamandare Üstün Hizmet Liyakat Nişanı'nı taktı. Büyükelçi Salgado, nişan nedeni ile düzenlenen törenin Brezilya hükümeti için büyük bir önem taşıdığını, bu nişanın Türkiye'de Brezilya Donanması tarafından bir sivile verilen ilk ve tek nişan olduğunu dile getirdi. Salgado, Sönmez'in Türk ve Brezilya donanmaları arasındaki ilişkilerin gelişmesine de büyük bir katkı sağladığını kaydederek, "Brezilya'nın Lübnan'da başlattığı faaliyetlerde Türk Deniz Kuvvetleri'nin göstermiş olduğu işbirliği bizim için oldukça önemlidir. Lübnan'daki Barış Gücü çalışmaları Brezilyalı Amiral Leandro tarafından gerçekleştirilmiştir. Türk Deniz Kuvvetleri, Türk devleti ve hükümetinin, Brezilya hükümetine göstermiş olduğu tüm işbirliği için bir kez daha teşekkür etmek isterim" dedi.
'HİZMET ETMEYE DEVAM EDECEĞİM'
Fahri Konsolos Sönmez ise "Verilen nişan nedeni ile bir Türk olarak çok onurlandım. 1994 yılından bu yana Mersin'de Fahri Konsolos olarak görev yapıyorum. Sağlığım ve gücüm yetikçe Brezilya Devleti'ne hizmet etmekten onur duyacağımı bir kez daha vurgulamak istiyorum" diye konuştu.
Cengiz Sönmez'e 1999 yılında da Brezilya Devleti tarafından Rio Branco Üstün Hizmet Nişanı verilmişti.