MUĞLA’nın Marmaris İlçesi Bozburun Beldesi’ndeki mezbahanın 6 ay önce kapanması üzerine et sıkıntısı yaşanmaya başladı. Beldedeki üç kasap, Marmaris Mezbahası’nda kesim yapmaları nedeniyle artan maliyeti fiyatlara yansıtınca işlerinin düşmesinden yakınırken, CHP’li Bozburun Belediye Başkanı Cemil Şener, standartlara uygun bir mezhaba için bütçelerinin yeterli olmadığını söyledi.
Marmaris’e 45 kilometre mesafede, yatların uğrak ve ikmal yeri Bozburun Beldesi’ndeki belediye ait mezbaha, hijyenik olmadığı gerekçesiyle geçen Haziran ayı sonunda kapatıldı. Beldedeki üç kasaptan, kesimlerini Marmaris Belediyesi Mezbahası’nda yapmaları istendi. Bunun üzerine bir araya gelen kasaplar, Marmaris’te hayvanlarını kestirip, soğuk hava depolu araçlarla beldeye taşıdılar. Ancak, kasapların bu gidip gelmeler nedeniyle artan maliyeti et fiyatlarına yansıtması belde halkının tepkisine neden oldu. Satışlarının düşmesi üzerine az miktardaki et ihtiyaçlarını kaçak kesim yaparak halletmeye çalışan kasaplara bu defada Marmaris İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarıfından her kesim için 2 bin 600’er lira para cezası kesildi. Kasaplar, iş yapamadıkları için kapanma noktasına gelirker, beldede ise et sıkıntısı yaşanmaya başladı.
“YOL MASRAFI MALİYETİ ARTTIRIYOR”
Dostlar Kasap’ın sahibi Dursun İnal, vitrinlerinin boş kaldığını belirterek, “Marmaris Mezbahası’nda bir dana kesmek için buradan bir araç 200 liraya gidiyor. Kesimin ardından bir 200 lira daha verip, soğuk hava deposu olan bir araç kiralıyoruz. 200 kiloluk bir dana kestiğimizde, ekstra olarak 400 lira maliyetimiz oluyor. Kaçak kesim yapmamamız için de iki günde bir işyerlerimize baskın düzenleniyor. Etin kilosunu 21-22 liraya satarken şu an maliyetin yükselmesiyle fiyat 27-28 liraya yükseldi” dedi.
Şirin Kasap’ın sahibi Mehmet Kocaboğa da yeni uygulama nedeniyle mağdur olduklarını belirtip, “Ne yapacağımızı şaşırdık. Oğlak veya kuzu götürüp kesemiyoruz. Maliyet çok yükseliyor. Müşterimiz dağılmasın diye Marmaris’teki kasap arkadaşlarımızdan kiloyla aldığımız etleri burada satıyoruz. Belde halkı, et sıkıntısı yaşıyor” diye dert yandı.
“MADDİ İMKANIMIZ YOK”
CHP’li Bozburun Belediye Başkanı Cemil Şener, konunun geçmiş yıllara dayandığını belirterek, “Gemiş belediyeler döneminde yapılan mezbahanın soğuk havası deposu yoktu, fiziki koşulları da yetersizdi. Soğuk hava deposu yapmak istedik ancak yeterli maddi kaynağımız yoktu. Kırık dökük fayanslarını imkanlarımız dahilinde söküp, mermer döşettik. Ancak, bu yeterli olmadı. Muğla İl ve Marmaris İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlükleri, doğal olarak standartlara uygun bir yer olmasını istedi. Ancak, bunun için yeterli maddi imkanımız olmadığı için bir şey yapamadık. Mezbaha kapatılınca da kasaplar çaresiz Marmaris’te kesim yapmak zorunda kaldı. Yazın turist varken sürüm çok olduğu için sıkıntı olmuyor. Ancak, kışın yerli halk pahalı et yemek zorunda kalıyor” diye konuştu.