MUĞLA'nın Marmaris İlçesİ'ne 45 kilometre mesafedeki Bozburun Mahallesi'nde, 2010 yılında açılan ve Nisan'dan itibaren 8 ay hizmet veren Deniz Hudut Kapısı'nın halen açılmaması tepkilere neden oldu. Hudut kapısının açılmaması için Batı Akdeniz Gümrük ve Ticaret Müdürlüğü'nün çok ağır şartlar öne sürdüğünü ancak buna rağmen tüm koşulları yerine getirdiklerini ileri süren Marmaris Belediye Başkan Yardımcısı Dursun Kaplan, "Top artık onlarda" dedi.
Bozburun Deniz Hudut Kapası, 16 Nisan 2010 tarihinde, Nisan-Kasım aylarında hizmet vermek üzere törenle açıldı. Deniz hudut kapısı, başta Bozburun esnafı olmak üzere yat sahiplerinin de yüzünü güldürdü. Özellikle Sömbeki (Simi) Adası'na olan 9 millik mesafe ile en yakın çıkış kapısı konumunda olması buraya ilgiyi daha çok arttırdı. Bozburun'un Marmaris'e 45 kilometre olması gümrük kapısının burada açılması için tercih sebebi oldu. Geçen yıla kadar Bozburun Deniz Hudut Kapısı bu şekilde hizmet verirken geçen yıl bir ay gecikmeli açıldı. Bu yıl da Nisan sonuna gelinmesine rağmen hudut kapısının açılmaması turizmcilerle denizcileri tedirgin etti. Yetkililer, hudut kapısının geçen yıl olduğu gibi 1 Mayıs'ta açılacağını bildirdi. Ancak, bu tarihte de hudut kapısı açılmayınca Marmaris Belediye Başkan Yardımcısı Dursun Kaplan, Bozburun Deniz Hudut Kapısı'nın önündeki açık alanda bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıya, Bozburunlular, büyük ilgi gösterdi.
"SİYASİ CEZALANDIRMA OLARAK DÜŞÜNÜYORUZ"
Köylülerden Salih Yiğit, hudut kapısının bugüne kadar açılmamasını "siyasi bir cezalandırma" olarak düşündüklerini söyledi. Dört gün önce aldıkları bir duyuma göre, 'Gümrük binası imar dışı. Yıkım kararı olan bir yerde devlet görevlileri hizmet veremez' denildiğini belirten Yiğit, "Bozburun'da jandarma binası, okul, cami, zabıta binası da dahil her yer kaçak. Gümrük kapısı bakan izniyle açılırken de kaçaktı. Gümrük önüne istenen iskele mümkün değil. Çünkü burası dolgu olduğundan 4 metre derinleştirdiğimizde bir depremde burası kayar. Yani olması imkansız iki hususun öne sürülmesi manidar" dedi. Yiğit, daha öncede, hudut kapısıyla ilgili Orhaniye'deki Martı Marina'ya kaydırılacağının ileri sürüldüğünü de hatırlattı.
"AVANTAJLI BİR HUDUT KAPISI"
Bodrum Limanı'na kayıtlı 'Mimoza' adlı teknenin sahibi, 17 yıllık kaptanı Necdet Turgut Tekin Bozburun'un denizi en temiz ve Yunan adalarına en yakın bölge olduğuna dikkati çekip,"Hudut kapısını kapatma kararı alanlar, önce haritayı açıp, 'Bozburun nerede?' diye bakmaları lazım. Göcek bitti. Bodrum, Yunan adalarına gidecek tüm kaptanlarını artık bu bölgeye yönlendiriyor. Buradan çıkış alan kaptan, hiçbir kötü hava koşuluna yakalanmadan kısa zamanda Yunan adalarına gidebiliyor. Bozburun'da hudut kapısı kaptan ve bölge esnafı dışında turistler için de bir avantaj. Hiçbir şey olmasa bile buradan yola çıkacak bir teknenin 3-5 bin liralık kumanya alışverişi yaptığı unutulmamalı. Bu kararı alanların denizcilik ve coğrafyadan haberleri olması gerekir" diye konuştu.
CHP'li Bozburun Belediye Meclis Üyesi Oktay Ünlü, Türkiye'deki yat acentelerinin bu yılki programlarına Rodos ve Sömbeki tur çıkışlarını Bozburun Deniz Hudut Kapısı'ndan koyduklarına dikkati çekip, kapının açılmaması halinde büyük sorun yaşanacağını dile getirdi.
PROTOKOLE AĞIR ŞARTLAR KONULDU İDDİASI
Gulet Kooperatifi Başkanı Talat Kaygusuz ve Bozburun Mahallesi Muhtar Duran Güleç'in de düşüncelerini aktarmasını ardından konuyan Marmaris Belediye Başkan Yardımcısı Dursun Kaplan, Akdeniz Gümrük ve Ticaret Müdürlüğü'ne yüklendi. Dursun, Hudut kapısının açılmaması için Akdeniz Gümrük ve Ticaret Müdürlüğü'nün protokole çok ağır şartlar koyduğunu öne sürdü. Dursun şöyle devam etti:
"Akıllarına gelen her şeyi protokole yazmalarına ve hudut kapısının açılmasına karşı olan AK Partili 8 belediye meclis üyesine rağmen 18 CHP'li meclis üyesi olarak protokolü imzaladık. Burası yolun bittiği yerdir. Bu tür yerlerin gelişmesi ancak devlet ile bölgede yaşayan tüm kamu görevlilerinin desteği ile olur. CHP'li meclis üyelerimiz ve Marmaris Belediye Başkanı Ali Acar tüm protokoldeki tüm ağır şartları yerine getirerek Bozburun'a sahip çıkmıştır. Bundan sonra top artık Batı Akdeniz Gümrük ve Ticaret Müdürlüğü'ndedir. Müdürlük bunu onaylarsa kapı açılacak. Kaçak yapı mevzuatı safsatadan başka bir şey değildir. Bugün, Marmaris'teki gümrük binası da kaçak. Orada kaçak bir bina görev yaparken böyle bir gerekçe gösterilmesi yanlıştır. 'Bölgemizde en az 10 tane hudut kapısı olmalı' diye düşünüyoruz. Bölgemizde, binlerde yat dolaşıyor ancak ekonomik olarak katkı alamıyoruz" dedi.

MS(İÖ/AK) (FOTOĞRAFLI)