VAN'a gelen TBMM Toplumsal Barış Yollarının Araştırılması ve Çözüm Sürecinin Değerlendirilmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırması Komisyonu Başkanı Ak Parti Amasya Milletvekili Mehmet Naci Bostancı çözüm sürecine, bu süreçte acı yaşamış ailelerin daha çok destek verdiklerini belirterek, "Bölgede acı çeken insanlar, çok büyük bir olgunluk ve anlayışla çözüm sürecine çok büyük değer atfederek, en kalbi hassasiyetle destek veriyorlar" dedi.
TBMM Toplumsal Barış Yollarının Araştırılması ve Çözüm Sürecinin Değerlendirilmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırması Komisyonu üyeleri Van'a geldi. Ak Parti Amasya Millekvekili Mehmet Naci Bostancı başkanlığındaki, Ak Parti Adıyaman Milletvekili Mehmet Metiner, Van Milletvkeli Fatih Çiftçi, Diyarbakır Milletvekili Mehmet Süleyman Hamzaoğulları, Batman Milletvekili Ziver Özdemir, BDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioğlu'ndan oluşan heyet, Van'da şehit aileleri, çocukları örgüte katılan aileler, sivil toplum örgütü temsilcileri ve kanaat önderleriyle birebir görüşmeler yaptı. Basına kapalı olarak yapılan görüşmelerin ardından da TBMM Toplumsal Barış Yollarının Araştırılması ve Çözüm Sürecinin Değerlendirilmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırması Komisyonu üyeleri basın toplantısı düzenledi. Heyet adına konuşan Heyet Başkanı Ak Parti Amasya Milletvekili Mehmet Naci Bostancı, Cizre, Şırnak, Hakkari ve Van'da çalışmalarını tamamladıklarını belirterek "Toplam yüz kişiyi dinlemiş olduk. Bu yüz kişi yakınları bu süreçte ya hayatını kaybetmiş ya hapse düşmüş, başına çok çeşitli felaketler gelmiş mağdurlar, sivil toplum kuruluşları oldu. Şunu gördük. İnsanlar çözüm süreci konusunda son derece hassaslar ve sürecin ilerlemesi konusunda çok güçlü irade beyanında bulunuyorlar" dedi.
ÇÖZÜM SÜRECİ YETERİ KADAR İLERLEMİYOR MU?
Bölgede yaptığı görüşmeleri anlatan ve insanların çözüm süreci konusunda çok hassas olduğunu anlatan Bostancı, "Aynı zamanda çözüm süreci akametemi uğrayacak, yeteri kadar ilerlemiyor mu, Çözüm süreci tıkanıyor mu, bazı adımları atılmıyor mu? Bunlar ne zaman atılacak şeklinde kaygılara sahip olan insanlarda var. Bu kaygılar bildirilirken yapılan olumlu işleri değerlendiren bu olumlu atmosferi daha da güçlenerek gelişeceğini bildiren arkadaşlarımızda var" diye konuştu.
ACI ÇEKEN AİLELER ÇÖZÜME TAM DESTEK VERİYOR
Çözüm sürecinin nasıl ilerlemesi konusunda çeşitli taleplerde olduğunu anlatan Bostancı konuşmasını şöyle sürdürdü: "KCK tutuklularına, Abdullah Öcalan'a, kültür ve kimlik, anadilde eğitime yönelik talepler var. Bölgede yaşanan olaylar var. Atılan molotof kokteyleri, polisin attığı gazlar buna ilişkin şikayetler var. Kimisi polisten şikayet ediyor kimi molotof atan kişilerden şikayet ediyor. Sonuç olarak insanların çözüm sürecinin ilerlemesi hususunda çok sağlam ve sağduyuda davrandığnı söyleyebilirim. Bu tür süreçler zaten ümit ve kaygı üzerine yürür. 'Bütünüyle problem var ve bu yürümeyecek' duygusuyla olmaz. Arkasında bu kadar devasa probleme sari olan konuda tereyağından kıl çeker gibi yürümek mümkün değil. Ama iyi niyetle, birbirimizi anlayarak, birbirimizi dinleyerek, nezaketle, medeni bir şekilde konuşarak bu badireden çıkabileceğimiz konusunda herkesin kanaati ortada. Bugün de örnekleri vardı. Barış annelerinden gelen ve doğrudan acıyı yaşayan iki kişi, oğlu konteyner kentte şehit olmuş polis memurunun babası. Bunlar, hem kendi acılarını anlattılar, hem de sürece ilşikin taleplerini dile getirdiler. Bölgede acı çeken insanlar, çok büyük bir olgunluk ve anlayışla çözüm sürecine çok büyük değer atfederek, en kalbi hassasiyetle destek veriyorlar. Bu süreç içinde acı çeken insanlara aynı zamanda saygının gereği olarak, çözüm sürecini daha ileriye götürmek için herkesin üzerine düşeni yapması gerekiyor. Hep birlikte ancak aklımızı birleştirebilirsek bu badireden çıkabileceğimiz açıktır."
Bostancı, yaptıkları çalışmalar doğrultusunda rapor hazırlayacaklarını söyledi.