TOKAT'ın Erbaa İlçesinde daha önce borcundan dolayı elektriği kesilen Ömer Avni Özyurt Cami, hayırsever vatandaşlar tarafından masrafı karşılanarak caminin kubbesine yerleştirilen güneş panelleri sayesinde, kendi enerji ihtiyacını karşılamaya başladı.
Erbaa İlçesinde 1999 yılında hizmete giren Ömer Avni Özyurt Cami'sinin, 10 yıl içinde oluşan 100 bin liralık borcundan dolayı ÇEDAŞ tarafından elektriği kesildi. Borcun özelleştirme öncesi döneme ait olduğu gerekçesi ile yapılan görüşmeler sonrası caminin elektrik sayacı yenilenerek tekrar açıldı. Ancak ÇEDAŞ geçmiş yıllarda oluşan borcu gerekçe göstererek caminin yeniden elektriğini kesti. Elektrik olmaması nedeni ile camide ezan okuma, ısınma ve aydınlatma sorunu yaşanınca, cemaat başka camilere yöneldi.
BAĞIŞLA GÜNEŞ PANELLERİ ALINDI
Caminin bulunduğu Cumhuriyet Mahallesi Muhtarı Selahattin Gür ve hayırsever vatandaşlar, yaşanan elektrik sıkıntısına çözüm bulmak için arayışa başladı. Yapılan arayışlar sonrası caminin kendi elektriğini üretmesine karar verildi. Hayırsever vatandaşlar tarafından toplanan yaklaşık 8 Bin TL ile caminin kubbesine 6 güneş paneli yerleştirildi. 2 hafta önce yerleştirilen güneş panelleri ile kendi elektriğini üreten cami ısınma ihtiyacını da karşılamaya başladı.
"HERHANGİ BİR SIKINTI YOK"
Üç yıldır camide müezzin kayyım olarak görev yapan Duran Demir, projenin cemaat tarafından düşünüldüğü belirterek şöyle konuştu:
"Güneş panellerinden elektrik üretildiğini araştılar. Daha sonra kendi aralarında konuştular. Dediler ki, 'Biz bunu camimizde kullanalım. Yazın klima olarak vantilatörler çalıştıracağız, kışında kombi elektriğini oradan karşılamak suretiyle, ayrıca ses sistemlerimiz çalışacak'. Daha sonra cemaat tarafından masrafı karşılandı. Şu anda herhangi bir sıkıntı yok, panellerimiz elektriği göndermekte. Kendi elektriğini kendisi üretiyor. Fazla elektriği güç kaynağına aktarıyor. Daha sonra güç kaynağından 220 volta çevirmek suretiyle elektriği cihazlara gönderiyor" dedi.
Cami cemaatinden Bedrettin Doğru ise, artık caminin kendi elektriğini ürettiğini belirterek, daha önce özellikle sabah namazlarında soğuk nedeni ile sorun yaşadıklarını ama bu çözüm ile sıkıntının ortadan kalktığını belirtti.