İZMİR'de kurulan çoğunluğunu Doğu ve Güneydoğu'daki illerin hemşehri derneklerinin oluşturduğu Anadolu Birliği Derneği Genel Başkanı Ferhan Ademhan, "Bayrak hepimizin milli değeridir. 76 milyonun namusudur. Her kim ne gerekçeyle olursa olsun bu hareketi kınıyoruz, lanetliyoruz. Bu provokatif bir çalışmadır" dedi. Ademhan, olayların barış sürecini tıkamaması gerektiğini belirterek, karakol yerine okul yapılmasının bölge halkını daha mutlu edeceğini söyledi.
Diyarbakır Lice'deki olaylarda 2. Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na telin üzerinden atlayarak giren bir kişinin Türk bayrağını indirmesinin yankıları sürüyor. Anadolu Birliği Derneği Genel Başkanı Ferhan Ademhan, Ege Bölgesi Sanayi Odası'nda (EBSO) düzenlediği basın toplantısında, Diyarbakır'da Türk bayrağının indirilmesine tepki gösterdi. Ademhan, yönetim kurulu üyeleriyle birlikte yaptığı açıklamada, "Bayrak hepimizin milli değeridir. 76 milyonun namusudur. Her kim ne gerekçeyle olursa olsun bu hareketi kınıyoruz, lanetliyoruz. Bu provokatif bir çalışmadır. Bu olay, Lice'deki, Diyarbakır'daki, Güneydoğu'daki vatandaşlarımızı üzmüştür. Biz bu barış sürecini zamana yayarak gerekli yasal tedbirleri alamazsak bu olaylar bizi üzmeye devam eder. Daha önceki yıllarda da oldu. Böyle bir olayı Hükümet istemiyor karşı taraf da kınıyor. Bunu yapan güçlü Türkiye istemeyendir. Ne Türktür ne Kürttür" dedi.
'BARIŞ İÇİN BİZ NE YAPIYORUZ'
Ademhan, barış sürecinde Hükümet'in samimi olduğuna inandıklarını belirterek, "Hükümet, gerçekten 30 yıldır kanayan yaraya parmak basmış ve cesaret verici adımlar atmıştır. Bu sadece hükümetin sorunu olmamalı. İspanya'da insanlar el ele vererek 123 kilometre uzunluğunda barış zinciri oluşturdu. Vatandaşlar biz ne yapıyoruz? Biz bunu ne kadar istiyoruz? Biz bunu ne kadar sağlamaya çalışıyoruz? Bu ülkemizin sorunu hükümetin sorunu değil ki sadece. Anaların ağlamaması için sürecin takipçisi olacağız. Geçen yıl 'benim için kardeşimi öldürme' sloganı ile yola çıktık. İmralı'dan gelen açıklamalar bizi ümitlendiriyor. Başbakan'ın olumlu açıklamaları var. Anadolu Birliği olarak TBMM'de grubu bulunan siyasi partileri ziyaret edeceğiz" dedi.
'SEÇİM BARIŞTAN DAHA ÖNEMLİ DEĞİL'
Ademhan, Diyarbakır Lice'de yaşanan olaylarda ramazan baran ve Baki Özdemir'in hayatını kaybettiğini hatırlatarak, soruşturmanın mutlaka sonuçlandırılmasını bu kişilerin faili meçhul kalmamasını istedi. Ademhan, "Toplumsal barış etrafında gelişen politik süreçler, çözüm stratejileri meseleyi kapsamlı ve soğukkanlı bir bakış açısıyla ele almayı zorunlu kılmaktadır. Hiçbir seçim hedefi bu topraklara barış getirmekten daha önemli olamaz. Şiddetin, baskının özgürlükleri kısıtlamanın bir çözem olmadığını, 30 yılda büyük acılar yaşayarak gördük. Karakollar yerine okulların yapılması bizi daha çok mutlu eder" dedi.
'BAYRAK KONUSUNDA KİMSEYİ KONUŞTURMAYIZ'
Anadolu Birliği onursal Başkanı Koçali Al, bayrak konusunda kimseyi konuşturmayacaklarını belirterek, şöyle konuştu:
"Elimizi, kafamızı bu işe koyduk. Biz ülkenin birliği, değerleri, kardeşliği için yola çıktık. Bu mesele hükümet meselesi değil ülke meselesi. Bugün iktidarda Erdoğan var yarın Kılıçdaroğlu gelir ondan sonra Bahçeli gelir. Kürt meselesi Türkiye meselesidir. 'Bayrağı indirin' diye bir karar yok. Mardin'in Diyarbakır'ın Edirne'nin bayrağı. Bayrakla ilgili kim konuşuyorsa bizi Anadolu Birliği'ni karşısında görür. Bayrak bizim onurumuzdur. Bayrakla ilgili kimseyi konuşturmayız. Ülkenin sağ kolu sağlamken sol kolu çürük olamaz. Biz olaya Türkiye Cumhuriyeti boyutunda bakıyoruz. Biz barış sürecine CHP'nin de MHP'ninde katkı koymasını istiyoruz."

ED(İÖ/SS) (FOTOĞRAFLI)