Serpil KIRKESER - Cem TURSUN - Uğur CAN - Güven USTA / İstanbul
HSYK'nın 16 Ocak'ta yayınladığı kararname ile İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığı'na atanan Turan Çolakkadı, Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nde düzenlenen tören ile görevini Hadi Salihoğlu'na devretti.
Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nın içinde yapılan törene İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcılığı'na atanan Turan Çolakkadı, İstanbul Cumhuriyet Başsavccılığı'na atanan Hadi Salihoğlu ile savcılar, hakimler ve adliye personeli katıldı. Bir konuşma yapan Çolakkadı, "Bildiğiniz gibi bir kaç gün önce HSYK'nın adlığı bir kararla İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Cumhuriyet Başsavcılığı'na atandım. Orada da görevime başladım. Bugün sizlere veda etmek üzere burada bulunuyorum. Şunu söylemek isterim öncelikle devletimiz bizlere muhtelif zamanlarda görevler verdi. Görev olarak ne verildiyse itirazsız onu yaptık. Devlet adamlığı bunu gerektiriyor. Ben de İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi Başsavcılığı'na atandım. Derhal görevimden ayrıldım orada başladım. Görevler bizleri tatmin etmek için değil millete hizmet için veriliyor. Bu amaçla çalışıyoruz" dedi.
"BÖLGE ADLİYE MAHKEMELERİ KURULUŞ AŞAMASINDA"
"Bölge Adliye Mahkemeleri kurulmadı daha kuruluş aşamasında. Kuruluş çalışmaları var. Artık kurmak bize nasip olur mu? Yoksa biz emekli oluruz başkası mı kurar bilemiyorum. Kurmaya çalışacağız" diyen Turan Çolakkadı, 3 yıldır İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı olarak görev yaptığını söyledi. Çolakkadı, "Bütün meslektaşlarım, savcı arkadaşlarım , hakimlerle bir gayret içinde bu modern binamızda görev yapmaya çalıştık. Çok sayıda adliye personelimiz var. Belki bir kısmıyla hiç tanışamadık. Ama onlarda görev yaptılar çalıştılar. Biz de görevimizi onların sayesinde yürütebiliyoruz" dedi.
"MAHKEME KADIYA MÜLK DEĞİL"
Çolakkadı, "Basın mensuplarımızla çok karşılaşmadık. Yargının yapısı böyle. Yargı, basının karşısına çok fazla çıkmaz. Basın mensubu arkadaşlarımızla kendi görevlerini burada büyük bir titizlikle yürüttüler. Onlara da teşekkür ediyorum. Kural ve kaidelere uyarak çalıştılar. Mahkeme kadıya mülk değil atasözü o da özlü bir söz. Tabi görevleri yapacağız, sonra da başka yere gideceğiz ve bir gün bırakacağız" diye konuştu.
"GÖNÜL RAHATLIĞIYLA GÖREVİMİ HADİ SALİHOĞLU'NA DEVREDİYORUM"
Turan Çolakkadı sözlerini şöyle tamamladı:
"Benim yerime gelen Bakırköy Başsavcısı Hadi Salihoğlu ile uzun yıllardır tanışıyoruz. Devlet Güvenlik Mahkemeleri'nde (DGM) uzun süre birlikte çalıştık. Benden sonra İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığını mükemmel bir şekilde yürüteceğini, bunu başaracağını, emanetin ehli olduğunu huzurunuzda vurgulamak istiyorum. Gönül rahatlığıyla görevimi Hadi Salihoğlu'na devrediyorum. Bana nasıl yardımcı olduysa meslektaşlarım benim yerime de o geçmiştir. Ona da aynı şekilde yardım olacaklar ve birlikte çalışacaklardır. İçinizde kırmak niyeti olmasa da uzun bir süre içinde kırgınlıklarımız olmuş olabilir o mutlaka görevin iyi yapılması içindir. Yoksa kişisel bir kibir durumumuz olmaz. Hakkınızı helal etmenizi istiyorum. Allahaısmarladık diyorum."
Turan Çolakkadı'nın konuşmasının ardından alkışlandı.
SALİHOĞLU: ADALETLİ VE TARAFSIZ OLACAĞIM
İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu ise "20 Temmuz 1979 tarihinde stajyer hakim olarak göreve başladığım İstanbul Adliyesi'ne bugün Cumhuriyet Başsavcısı olarak HSYK'nın kararıyla atanmış bulunmaktayım. Gerçekten bu çok onurlu ve şerefli görevi kendisiyle uzun zamandır dost olduğum, birlikte mesai arkadaşım olmasından gurur duyduğum, sevgili başsavcım Turan Bey'den almak ve onun bugüne kadar taşıdığı adalet bayrağını bundan sonra da aynı azim ve şerefle taşımak üzere burada bulunuyorum. Gerçekten adalet çok zor ve herkesin gerçekleşmesini istediği bir düşünce. Bunun için ilk beyanımda belirttiğim gibi adaletli olacağım, tarafsız olacağım ve burada çok değerli başsavcı vekilleri, savcıları ve hakim arkadaşlarımız, burada çalışan değerli yazı işleri müdürlerimiz ve katip arkadaşlarımızla birlikte bizim asıl gurur kaynağımız olan Türkiye Cumhuriyet'inin değerli vatandaşlarına hizmet etmek en büyük görev ve azmimiz olacak" diye konuştu. Adalet Komisyonu Başkanı Sabri Bayındır ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcı vekili Mustafa Emre yaptıkları konuşmada, Turan Çolakkadı ile keyifle görev yaptıklarını belirterek, Hadi Salihoğlu'na görevinde başarılar diledi.
ALKIŞLARLA UĞURLANDI
Başsavcı Hadi Salihoğlu ardından Turan Çolakkadı'yı adliyenin protokol kapısına kadar uğurladı. Turan Çolakkadı buradan savcılar hakimler ve adliye personelinin alkışları eşliğinde aracına binerek adliyeden ayrıldı. Aracına binen Çolakkadı el salladı.
BUGÜNE KADAR YAPILAN ÇALIŞMALARIN AYNI ŞEKİLDE DEVAMINI SAĞLAYACAĞIZ
Salihoğlu burada yaptığı açıklamada ise, "Şu anda Sayın Başsavcımız Turan Çolakkadı'yı uğurladık. Ondan emaneti devraldık. Biraz önce içeride dediğim gibi 20 Temmuz 1979 tarihinde genç bir stajyer olarak başladığım İstanbul Adliyesi'ne Cumhuriyet Başsavcısı atanmanın gurur ve onurunu yaşıyorum. İnşallah bundan sonra sayın Başsavcımdan almış olduğumuz adalet bayrağını yürütüyoruz. Bütün gayemiz ilk günden beri adaletli ve tarafsız olmak. Burada tüm arkadaşlarımla birlikte Cumhuriyet Başsavcıvekili, Cumhuriyet savcısı ve diğer çalışanlarla birlikte adaletin gerçekleşmesi yolunda son derece gayretli olacağız. Bugüne kadar yapılan çalışmaların aynı şekilde devamını sağlayacağız. Ülkemize güzel günler diliyorum. Bu vesileyle siz değerli basın mensuplarını ve Türk milletini saygıyla selamlıyorum" ifadelerini kullandı.