Yaşar ANTER/BODRUM (Muğla), () - MUĞLA'nın Bodrum İlçesi'nde Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Bodrum İlçe Örgütü, yazılı açıklama yaparak 13 Mayıs tarihinde Soma'da meydana gelen facianın bir kez daha yaşanmaması için tüm tedbirlerin alınması ve kusuru bulunanların en ağır şekilde cezalandırılması için suç duyurusunda bulunduklarını bildirdi.
Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Bodrum İlçe Örgütü'nden bugün yapılan açıklamada Soma faciası hatırlatılarak suçluların cezalandırılması istendi. Bodrum İlçe Örgütü Eş Başkanı Nihat Gençosman yaptığı açıklamada, şunları kaydetti:
"Emeğin sömürülmesi ve taşeronlaşma ile sosyal adaletsizliği iyice derinleştiren emek politikalarına, böyle bir katliam yaşanmasına olanak veren sendika yapılanmalarına, insan ve çevre sağlığını tehdit eden enerji politikasına karşı doğadan ve insandan yana, istihdam olanaklarını artırıcı bir ekonomik modelin mümkün olduğunu söylüyoruz. Facianın ardından ortaya çıkan gerçekler, sorunun sadece özelleştirme, taşeronlaştırma ve iş güvenliği ihmali gibi basit bir çerçevede ele alınamayacağını gösterdi. Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi olarak, son yıllarda yaşadığımız sorunların esas belirleyicisinin AKP'nin seçtiği ve artık sınırlarına dayandığı büyüme modelini ne pahasına olursa olsun sürdürme inadı olduğunu düşünüyoruz. Dünyanın en büyük 10'uncu ekonomisi olma gibi salt ekonomik hedefler içeren Vizyon 2023 insan hayatını ucuzlatmadan ve doğanın haklarını gasp etmeden ulaşılabilir bir hedef değildir. Bu sürdürülemez modelde inat edildiği müddetçe, cari açık ve biyolojik kapasite açığı da büyümeye devam edecek. Bu sürdürülemez modelde inat edildiği müddetçe, devletin denetleme görevini layıkıyla yapacağını, gerçek bir sendikal işleyişin yeşereceğini beklemek bir hayalden öte olmayacak. Yıllardır binlerce insanımızı ulusal ve uluslararası yasaların öngördüğü çalışma koşullarından uzak bir şekilde, kölelik şartlarında çalışmaya zorlayan, alarm vererek gelmekte olan felakete karşı hiçbir önleyici tedbiri almayan, bu yöndeki uyarılara çeşitli yollarla kulak tıkayan, facia yaşanınca olaya dair gerçekleri gizleyen resmi ve özel bütün sorumluların yargılanması ve hak ettikleri cezayı almaları gerektiği fikrindeyiz. Bu gerçekleşmeden kamu vicdanı huzur bulmayacak."
Gençosman, "Sorumluluk zinciri içinde payı olan hükümet mensuplarının, hakkıyla denetleme yapmayan kamu görevlilerinin, gerekli hiçbir tedbiri almayan ve çalışma koşullarını yaratmayan işverenin, bu sistem içerisinde maden işçilerini çalışmaya zorlayan taşeronların, denetleme ve iş haklarını savunma görevini yerine getirmeyen sendika yöneticilerinin yargılanmaları için suç duyurusunda bulunduk" diye konuştu.

YA(AÖ/BT) (FOTOĞRAFLI)